Beutló kérésének szabályai

Kérem, a panszokról először velem konzultáljanak, ne az internetet, szomszédot, óvnőt, tanárt vegyék alalpul. Nagyon jó, ha tájékozódnak, de a hiteles információt csakis a saját orvops tudjka megadni.

Legtöbb esetben nincs is shzükség más szakorvos vizsgálatára.

Az érvényes jogi és szakmai szabályozás alapján vegyék figyelembe az alábbiakat:

Beutalót vizsgálat nélkül nem adhatunk. A beutaló arról szól, hogy a házi gyermekorvosi szinten nem tudjuk kielégítően kivizsgálni a gyermek panaszát, s ezért további vizsgálat szükséges. Ez csak személyes megjelenés és megbeszélés alapján dönthető el. Beutalót konkrét panaszra csak az az orvos adhat, aki a gyermeket vizsgálta. 

Beutaló ismételt, kontroll vizsgálatra nem szükséges, ha a panaszok indokolják, akkor beutaló nélkül lehet igénybe venni a korábbi szakrendelést. Beutalóként az ott kapott ambuláns lap szolgál.  És nincs időhöz kötve, tehát nem jár le! Ameddig ugyanaz a panasz fennáll, addig  vissza lehet menni kontrollra, időkorlát nélkül, a szakmai indokok értelemszerű betartásával.

Amennyiben ez kérdéses, ne a szakrendelés portását kérdezzék erről, hanem inkább a gyermekorvossal egyeztessenek előtte, és neki higyjenek, ne a portásnak.

Egy beutaló 3 hónapig érvényes. Ez azt jelenti, hogy 3 hónapon belül bizonyíthatóan be kell jelentkezni arra a vizsgálatra az illető szakrendelésre. Ha a kapott időpont későbbre esik, mint a beutaló kiállításának dátuma plusz 3 hónap, a beutaló akkor is érvényes, hiszen a bejelentkezést kell alapul venni.

Magánorvos által rendelt vizsgálatra csak a magánorvos írhat beutalót  ( ez természetesen fizetős vizsgálat lesz, de mindenképpen attól az orvostól kell a beutalót elkérni, aki a további vizsgálatot elrendelte ).  Ellenkező esetben el kell jönni vizsgálatra, és az alapján tudjuk eldönteni a beutalás valódi szükségességét, függetlenül a magánorvos véleményétől! A vizsgálat előtt az összes eddigi leletet küldjék-hozzák el. Mindezt csak előzetes egyeztetés alapján tudjuk elvégezni. Kérem, hogy emiatt ne nehezteljenek ránk, ez egyrészt a gyermek egészségének az érdeke, valamint szabály is. Véleményem szerint nagyon fontos, hogy kontrollálatlanul, össze-vissza ne járjanak vizsgálatokra. Márpedig a magánrendelések között semmilyen összefüggés-kapcsolat nincs. Ezért ezeket is érdemes a gyermekorvossal megbeszélni, összegeztetni. A legtöbb problémát gyermekorvosi  szinten meg lehet beszélni, és a legmegfelelőbb terápiát megtalálni, ez mindenkinek célja és érdeke.