Tájékoztató a távkonzultációról, igazolásról

Módosítva 2021.09.13-án.

Kedves Pácienseim!

Ahogy korábban is tapasztalták, az online működő távkonzultációs rendszerrel sokkal hatékonyabban tudom követni a panaszokat, kezelést, kontrollokat. Ez sok esetben lehetővé teszi azt, hogy feleslegesen nem kell a rendelőt felkeresni. A járványhelyzetben ez kiemelt jelentőséget kapott.

Ezért kérem, a következőkben minden új tünettel való jelentkezéskor részletesen közöljék az alább kért adatokat a távkonzultációhoz. Csak így tudom hitelesen követni a kezelést.

Még mindig fontos megérteni, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján bizony enyhe náthás tünetek mögött is a COVID bújhat. Senki nem szeretné, ha a gyerek enyhe náthás „megfázásából” családi tragédia lenne. Fejfájás, fáradtság nagyon gyakori a covidban. És enyhe tünetekt még oltottak is mutathatnak, és fertőzhetnek!

Kérem, hogy ne (csak) azért keressenek kérdéseikkel, mert majd az iskolába igazolás kell.

Fontos, hogy a beoltottak egyre nagyobb száma ellenére nem lehet komolyan addig lazítani azokban a szabályokban, ami csak rajtunk múlik. A vírus továbbra is terjed, változik, alkalmazkodva a viselkedésünkhöz. Ezért védekezzünk továbbra is az eddigiekhez hasonlóan, de ne a nyári viselkedésmóddal!!!

És azt is tudni kell, hogy a beoltottak között is lehet olyan, aki megfertőződik és esetleg tünetmentesen terjesztheti a betegséget. Szerencsére az eddigi adatok alapján kevés.

Az igazolásokról

 1. Ha bármilyen betegség tünetet észlelnek, a közösségből haza fogják küldeni a gyermeküket.

(De jobb lenne, ha be sem vinnék, ha változást tapasztalnak a viselkedésben, vagy bármilyen tünetet észlelnek).

 • ilyenkor, amennyiben nem szükséges orvosi ellátás, akkor távkonzultáció alapján fogják megkapni az orvosi igazolást ( mindenesetben orvossal történt konzultáció után lehet a rendelőt felkeresni időpontra)
 • a távkonzultáció azonos elbírálású a megjelenéssel
 1. A gyermeket a tünetek észlelésekor otthon kell tartani, a tüneti kezelés szükséges, és a lehetőségekhez mérten konzultálni kell, leginkább emailben az orvossal.
 2. Igazolást csak akkor tudunk adni, ha a teendőket a konzultáción megbeszélteknek megfelelően teszik. Utólagos igazolást nem adhatunk.
 3. A konzultáció kérésekor nem elegendő, hogy jelzik, hogy beteg, és majd igazolás kell.
 4. A következő adatokat írják le megfelelő sorrendben az emailbe:
 5. név
 6. szül.dátum
 7. taj szám
 8. lakcím ( a jelen tartózkodás címe is!)
 9. szülő otthoni telefon
 10. iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport
 11. családban vagy környezetben volt-e hasonló, vagy más tünet
 12. Volt-e kapcsolata covid gyanús vagy karanténos emberrel, vagy korábban átesett-e családtag covidon és mikor?
 13. Esetleg voltak olyan tömegesebb találkozón vagy sport edzésen, ahol együtt többen vannak nem családtagok?
 14. Szülők foglalkozása
 15. tünetek kezdete dátum szerint
 16. tünetek pontos leírása, változása
 17. A család és a gyermek megkapta-e a covid elleni védőoltást?
 18. Csak ezen adatok elküldése után tudunk megfelelő választ adni a teendőkről, és ez szükséges ahhoz is, hogy majd igazolást kaphassanak. S ez segít minket abban is, hogy kiszűrjük a több helyről bejövő információink alapján, hogy felmerül-e covid gyanú, ami meghatározza azt is, hogy hány napig kell otthon maradni, kell-e tesztelni.
 19. Természetesen bármi is okozza a panaszt, megbeszéljük, mi a teendő. S egyben kérjük, hogy legalább 2 naponta jelezzék a tünetek változását Ez a gyógyulás szempontjából is fontos.
 20. Igazolást csak akkor tudunk adni, ha tünetmentes a gyermek, és csak akkor mehet majd közösségbe, ha a megbeszélt napig tünetmentes volt (ez legalább 3 nap teljes tünetmentesség és7- 10 nap a tünetek kezdete óta). Ezt felelősségük tudatában kell nyilatkozni és az igazoláson is aláírni. Ez minden megbetegedésre vonatkozik, nem csak a covid-ra! El kell felejteni, hogy ez a covid miatt lenne!!!!
 21. Az igazolásért nem kell bejönni a rendelőbe, azt is egy távkonzultáció alapján megírjuk és másolva elküldjük, ha otthon ki tudják nyomtatni. Az igazoláson két rész fog szerepelni, egyrészt az orvosi rész, ami tartalmazza az orvosi konzultáció idejét, időtartamát, aláírást, pecsétet, és egy szülői rész, mely nyilatkozat arról, hogy amikor a gyermek közösségbe megy, legalább 3 napig tünetmentes volt előtte. Ezt a szülőnek alá kell írni, enélkül érvénytelennek kell tekinteni az orvosi igazolás részt is. S egyben a szülői aláírás azt is igazolja a közösség felé, hogy ez az igazolás nem hamisítvány. ÉS itt írhatja rá a szülő a hiányzás valós dátumát, amely nem kell, hogy egyezzen az orvosi felügyelet dátumával! Ez fontos, mert nincs módunk javítgatni az igazolást, a szülő írja rá a valós hiányzás dátumát és ezt kell, hogy elfogadja az iskola.
 22. Továbbra is van lehetőség és sokszor szükséges is gyorsan elvégeztetni a covid tesztet, ami még most is nagy jelnetőséggel bír!

Ezen tájékoztató nem teljes körű, amennyiben kérdés merül fel, azt tisztázni kell! Folyamatosan változik a helyzet, ezért figyeljék a honlapomat is:  www.medped.hu

Minél több helyen viseljenek maszkot, tartsák a távolságot, és minél többször mossanak kezet. Tömeges, zárt helyekre lehetőleg még ne menjenek. És a legkisebb tünetek esetén is maradjanak otthon.

Óvják idős hozzátartozóikat és családjukat!

Dr Imre Tamás

2021.09.13

Ez a tájékoztató saját hatáskörben készült, tovább adható, de más által nem módosítható.