Tájékoztató az online rendelésről, igazolásról


Tanácskérés online, és az igazolásokról

Kedves Pácienseim!

 

Bár a honlapomon ( www.medped.hu )minden információt megtalálnak, az a tapasztalatom, hogy nem mindenki olvassa el vagy érti a leírtakat.

Viszont kérem a megértésüket abban, hogy a mostani helyzetben nem tudok 1200 páciensemnek  naponta egyenként tanácsot adni.

Ezért megpróbálom röviden összeszedni a jelen helyzetben a teendőket a szülőknek!

Először is kére, értsék meg, hogy az elmúlt hetek tapasztalatai alapján bizony enyhe náthás tünetek mögött is a COVID bújik. S senki nem szeretné, ha a gyerek enyhe náthás „megfázásából” családi tragédia lenne.

Az igazolásokról

 1. Ha bármilyen betegség tünetet észlelnek, a közösségből haza fogják küldeni a gyermeküket.

( De jobb lenne, ha be sem vinnék, ha változást tapasztalnak a viselkedésben, vagy bármilyen tünetet észlelnek).

 • ilyenkor, amennyiben nem szükséges orvosi ellátás, akkor távkonzultáció alapján fogják megkapni az orvosi igazolást
 • a távkonzultáció azonos elbírálású a megjelenéssel
 1. A gyermeket a tünetek észlelésekor otthon kell tartani, a tüneti kezelés szükséges, és a lehetőségekhez mérten konzultálni kell, leginkább emailben az orvossal.
 2. Igazolást csak akkor tudunk adni, ha a teendőket a konzultáción megbeszélteknek megfelelően teszik. Utólagos igazolást nem adhatunk.
 3. A konzultáció kérésekor nem elegendő, hogy jelzik, hogy beteg, és majd igazolás kell.1.
 4. A következő adatokat írják le megfelelő sorrendben az emailbe:
 5. név
 6. szül.dátum
 7. taj szám
 8. lakcím ( a jelen tartózkodás címe is!)
 9. szülő otthoni telefon
 10. iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport
 11. tünetek kezdete dátum szerint
 12. tüneteke pontos leírása
 13. családban vagy környezetben volt-e hasonló, vagy más tünet
 14. hol voltak az elmúlt 2 hétben ( tábor, osztálykirándulás, tömeges strand, rendezvény, játszóház, játszótér – az hol – .
 15. Szülők foglalkozása
 16. Csak ezen adatok elküldése után tudunk megfelelő választ adni a teendőkről, és ez szükséges ahhoz is, hogy majd igazolást kaphassanak.
 17. Igazolást csak akkor tudok adni, ha tünetmentes a gyermek, és csak akkor mehet majd közösségbe, ha a megbeszélt napig tünetmentes volt ( ez legalább 3 nap teljes tünetmentesség és 7-10 nap a tünetek kezdete óta ). Ezt felelősségük tudatában kell nyilatkozni.
 18. Az igazolásért egyelőre nem kell bejönni a rendelőbe, azt is egy távkonzultáció alapján megírjuk és másolva elküldjük, ha otthon ki tudják nyomtatni. Az igazoláson két rész fog szerepelni, egyrészt az orvosi rész, ami tartalmazza az orvosi konzultáció idejét, időtartamát, aláírást, pecsétet, és egy szülői rész, mely nyilatkozat arról, hogy amikor a gyermek közösségbe megy, legalább 3 napig tünetmentes volt előtte. Ezt a szülőnek alá kell írni, enélkül érvénytelennek kell tekinteni az orvosi igazolás részt is. S egyben a szülői aláírás azt is igazolja a közösség felé, hogy ez az igazolás nem hamisítvány.

Ha a családban COVID gyanús beteg van:

 Hangsúlyozom, hogy a mai ( 2020-09.15.) álláspont szerint addig nem kötelező az otthonmaradás a családtagok részéről, amíg a betegnél be nem bizonyosodik a koronavírus. Azután kötelező az ántsz-el felvenni a kapcsolatot ( melyet az orvos hivatalból meg is tesz), és Ők rendelik el a karantént és annak idejét.

Amíg az ántsz nem jelentkezik, addig is úgy kell értelmezni, hogy rögtön  karantén, de legalább 2 hét karantén attól kezdve is, amikortól a beteg gyógyultnak nyilvánítódik. Vagy 2 negatív PCR teszt, amikortól a beteg családtag már gyógyultnak nyilvánítódott. De kötelezően nem kell kontroll.

De mindezt felül fogja írni az ÁNTSZ hivatalos határozata.

Viszont, aki megteheti a családtagok közül is, addig is jó, ha nem megy közösségbe, mert minden vírus veszélyes, nem csak az új típusú koronavírus.

Sokan kérdezik az allergiát, hogy az is tüneteket okozhat, s akkor meddig nem mehet közösségbe a gyermek?

                Azt le kell szögezni, hogy arról igazolást, hogy valaki allergiás és ezért vannak tünetei, nem tudunk adni, ilyet ne kérjenek és a közösség sem kérhet. Ugyanis aki náthás, tüsszög, annak nem lehet megmondani, hogy közben nem fertőz-e valamilyen vírussal. Ezért ez kiemelten a szülők felelőssége, hogy egyrészt ezt közöljék a pedagógussal, gondozóval, hogy a gyermek esetleg allergia elleni szert szed ( erről akkor tudunk adni igazolást, ha ez  szerepelt a korábbi dokumentációban, de bemondásra nem, s ez sem mentesít senkit az alól, hogy tünetmentesen mehet csak közösségbe,  a szülő felelőssége az is, hogyha az enyhe, mindenki számára elfogadható allergiás  tünetekben változást tapasztal, akkor nem mehet közösségbe a gyermek, és  meg kell beszélni az orvossal, mi a teendő.

De aki allergiás, az sem mehet úgy, hogy egésznap köhög, tüsszög, náthás. Ilyenkor más kezelés is szükséges lehet, vagy változtatni  kell a gyógyszeren. S ezt orvossal meg kell beszélni, joggal küldik haza a közösségből.

Az elején írtam, hogy náthás, tüsszögős tünetek mögött is bebizonyosodhat a COVID.

 

Mikor kell covid tesztet csinálni?

 

Ezt az orvos dönti el a tünetekből és a körülményekből. Ehhez vizsgálat személyesen nem szükséges.

A körülmények ezen tájékoztató elején vannak, azokat kell leírni vagy telefonon jelezni.

S a teszt végzése nem sürgősségi feladat, a tünetek kezelése szükséges elsődlegesen, illetve az elkülönítés, otthon maradás, de a tesztet valószínűleg több nap után végzik el , ha az orvos megrendeli. S a kezelésben nem is dönt. Nem kell minden légúti tünetnél tesztet végezni. De covid gyanús betegnél is a tünetek kezdetétől 10 napig kell otthon maradni legalább, s, ha 3 nap teljes tünetmentesség van, mehet utána községbe ( tehát minimum 10 nap ), de csak orvosi igazolással a kézben..

 

Ezen tájékoztató nem teljes körű,  amennyiben kérdés merül fel, azt tisztázni kell! Folyamatosan változik a helyzet, ezért figyeljék a honlapomat is:  www.medped.hu

Minél több helyen viseljenek maszkot, tartsák a távolságot, és minél többször mossanak kezet. Ez most a legjobb módszerek a járvány terjedésének csökkentésére.

És óvják idős hozzátartozóikat!

Dr Imre Tamás

2020.09.15

Ez a tájékoztató saját hatáskörben készült, tovább adható, de