újszülött gondozás

Ezzel a tájékoztatóval szeretném megkönnyíteni a kórházból való hazaérkezés utáni idöket, a gyakran felmerülö kérdések megválaszolásával, illetve teendök felfrissítésével. Nem hiszem, hogy teljes lesz, de a fontosabb kérdésekre megpróbálok válaszolni. Az ezeken kívüli sok-sok fennmaradó kérdést folyamatosan akár a megadott telefonszámon, vagy az e-mail cimen (ez a legjobb, mert nyugodtabb válaszadásra ad lehetöséget), vagy személyesen.
Etetés:
Az elsö 1-2 hétben természetes, hogy kevesebb az anyatej, ez lehet csak szopásonként 30-40 gr. Ez nem baj. Az újszülött folyadékigényét egyszerü forralt vízzel, csecsemö teával is ki lehet (kell) elégíteni. Összes napi folyadékmennyiség kb.a testsúly 1/6-a (a szopással együtt). Nem érdemes az elsö hetekben tápszerrel pótolni, mert akkor könnyen leáll a csecsemő szopási kedve. Ha mégis kellene pótlás, akkor rec eptre kapható hypoallergén tápszer javasolt, elözetes megbeszélés alapján. Általában 3 óránként jó megszoptatni a csecsemöt. Ha élénk, nem sárga, lehet hagyni, hogy magától ébredjen, s nem baj ha ez nem pont 3 óra. Ha nagyon sárga, aluszékony, akkor viszont szükséges ébresztgetni, mert ha kevés folyadékot kap, hamar kiszáradhat, s ezáltal még aluszékonyabb. Ilyenkor a fejtetön érezhetö puhaság (nagykutacs) nagyon besüpped, „behorpad”. Ilyenkor itatni kell.
Külön a csecsemőtáplálásról: klikk ide
Széklet:
A normális, anyatejes széklet aranysárga színü, túrós, kicsit folyós. Lehet minden pelenkában, de lehet, hogy 2-3 ( ritkán 5-7 ) naponta van csak spontán. Ez legtöbbször normális, az anyatejet jól hasznosítja, és ezért kevés a széklet mennyiség. Ha a csecsemö szenved, erőteljes hasmaszírozással, bő teáztatással, esetleg kis glicerines kúp adásával próbálkozhatunk. Erre azonban nem jó rászoktatni a csecsemöt. Elöfordul, hogy néha zöldes a széklet, ez átmenetileg nem baj. Ha túl sokat vagy keveset evett, attól is lehet. Ha sokszor, elhúzódóan zöld, nyálkás a széklet, meg kell mutatni a csecsemőt.
Hasfájás:gyakori, hogy a csecsemö eröteljesen sír, lábait felhúzza.Ez lehet normális jelenség, ha jól fejlődik, eszik, akkor általában nem kóros. Ha nagyon makacsul tart, nem hízik a baba, akkor szükség lehet néhány vizsgálatra (széklet, vizlet, ultrahang). Hasfájás esetén csecsemöteát adhatunk, jól megmaszírozhatjuk a csecsemö hasát, hogy a belekben megrekedt levegöt továbbmaszírozzuk, ezáltal szüntetve a hasfájás okát. Ha nagyon sír, soron kívül is meg lehet szoptatni, ügyelve azért arra, hogy ne etessük túl, mert az is lehet oka a hasfájásnak.
Bőr:
A mérsékelt sárgaság normális, a máj éretlensége miatt húzódhat, általában 1-2 hét alatt elmúlik. Ha nem túl aluszékony a csecsemö, és jól fogyaszt folyadékot, ez idö alatt elmúlik. Ha nagyon aluszékony, több szopást átalszik, nehezen ébreszthető, akkor megbeszélést igényel. A száraz bör még születés után gyakori, érdemes a fürdetö kenöcsöt (ung.hydrophil non ionicum) használni fürdöszer helyett. Az újszülött börére kell kenni, majd lemosni. Börápolásra is használható. Kipirosodásokra a felírt popsi kenöcs használható bármely területre. Az arcon nagyon gyakran jelennek meg piros, pattanás szerü pöttyök. Ha nagyon sok és összefolyó, az leggyakrabban az anya táplálkozásától függ. Nem szabad sok tejterméket, tojásos ételt fogyasztani, mert a fehérjék egy része átjut az anyatejen. Emellett, ha nagyon makacsul tart, ekzemás hajlam is okozhatja, kenöcsöt lehet rá felírni.
A szájban elöfordulhat, hogy fehér, penésszerü lepedék látszik, föleg oldalt és a fogínyeknél. Ez szájpenész, nehezen letörölhetö. Canesten oldattal (recept nélkül kapható) lehet vattapálcikával kitörölni, naponta többször.
Köldök:naponta néhány alkalommal alkoholos vattapálcikával jól körbe kell törölgetni a köldökcsonkot, hogy ne legyen váladékos, mert abban elszaporodhatnak a baktériumok, föleg, amíg a köldökcsonk nem esik le, ez kb. 1 hét. Amikor a csonk leesik, vérezgethet, szivároghat a köldök, ez még pár napig (esetleg hétig) nem baj, steril gézlappal le kell fedni, víz alá ne menjen.
BCG “vállheg” Néhány hetes-hónapos kor táján a bal vállon a BCG oltás helyén kis göb, pattanás szerű, akár gennyesnek tünö elváltozás jelenik meg, ami váladékozhat is 1-2 hétig. Ez nem baj, steril gézlappal le kell fedni, víz alá nem menjen.
Sok egyéb kérdés felmerül még. Kérdezzenek nyugodtan.
Elérhetöségek:
Telefon: A telefont legtöbbször az asszisztensem tudja felvenni, hiszen a betegvizsgálatot nem lehet emiatt félbeszakítani.Tőle is kérhetnek segítséget, tanácsot, melyet Ő is szakszerűen végez. A telefont reggel 8-9-ig és a rendelési idöben biztosan felvesszük. A szám: 06/30-9511383 (sms fogadásra nem alkalmas). Ezt a számot ha egyéb idöben hívják, akkor nem biztos, hogy fel tudjuk venni, s ilyenkor lehet, hogy az üzenetrögzítőre kapcsol információt közölve ( ezt érdemes meghallgatni, de üzenetet ne hagyjanak), illetve a rendelőbe vagy az asszisztensemhez kapcsol át, s ott csörög (Szabadság alatt is sokszor ugyanezen a számon is hívhatják a rendelőben helyettesítő orvost). *
E-mail -ez mindig használható, minden nap, legkésőbb este válaszolok.