HÍREK, Gondolataim, bejegyzések

2022.11.07.

Sokan érdeklődnek az influenza oltásól. Olvassák el a korábban írtakat:  itt

2022.10.18

Frissített adatok a távkonzultációhoz

A következő adatokat írják le megfelelő sorrendben az emailbe: 

 • KÉRDÉSEK:

   név

  szül.dátum

  taj szám

  lakcím és a jelen tartózkodás cím:

  szülő telefon elérhetősége

  iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport:

  környezetében volt-e hasonló, vagy más tünet, mikor?

  Szülők foglalkozása:

  Ha a szülő táppénzt szeretne ( 12 éves korig ), akkor a saját adatait is közölje kiemelve ( használt név, szül.név, dátum, anyja neve, taj, lakcím, foglalkozás-munkakör, mikortól kéri a táppénzes igazolást) – mert ezt visszamenőleg nem lehet.

  tünetek pontos leírása dátum szerint ( kérem, ezt dátum szerint, tagolva írják):

Kérem, hogy minden új tünettel való jelentkezéskor részletesen közöljék a fent kért adatokat a távkonzultációhoz. És a tünetektől függően, a lehetőségekhez mérten egyből küldjenek fotót( torokról, bőrkiütésről…), videót ( köhögésről, furcsa viselkedésről…). Csak így tudom hitelesen követni a kezelést, időben észlelni a szövődmény kezdetét.

Jelenleg sok “megfázásos” tünetekkel kezdődő arcureggyulladás, fülkürthurut ( fülfájással)  van és emellett hányással, hasmenéssel járó vírus is terjeng.

2022.10.15

Szombati napon az október 31-e, hétfői betegrendelési időt tartjuk, 10-12-ig.  Előzetesen mindenképpen keressenek reggel 9-ig emailben.De előjegyzés alapján tudunk beteget fogadni. ( szokásos kivételektől eltekintve)

2022.10.14

Nem írtam pár hete, mert sajnos sok változás nincs. Folyamatosak a légúti betegségek, aki beleesett szeptemberben, ismét lebetegszik. Legtöbb a nátha, köhögés, arcüreggyulladás. Ezekre a tünetekre a megszokott tüneti kezelés kell. Szövődmény ritka, de a köhögés elhúzódik. Érdemes a köhögésről hangfelvételt küldeni, mert annak szoros követésével sokkal hamarabb lehet a szövődmény alakulását felfedezni, mintha arra várnak, hoyg pár nap múlva a rendelőben meghallgatjuk a gyermek tüdejét. Hiszen a köhögésnek kis százaléka származik a tüdőből. Sokszor nincs is hallgatózái eltérés. Ezért kérem minding a tipikus köhögésről a felvételt. Sajnos meg is fáznak a gyerekek, láttam , iskola körül rövidnadrágban futkosnak. És , ha előzőleg beteg volt, akkor biztos a visszaesés.

2022.09.20

Kedves Pácienseim!

Annyira sok a  beteg, hogy  nem győzzük az emailekre a választ aznapon. Ezért legyenek türelemmel. A sürgős problémákat természetesen előre vesszük.

Igazolásért időben szóljanak, mert utólag nem tudunk kiállítani, ha a gyermek már elment iskolába.

A megbetegedések nem súlyosak, megfázásos tünetek, melyek kezelése is tüneti. De covid tesztet érdemes végezni, mert sok covid is előkerül.

Kérem, a rendelőt előzetes egyeztetés után keressék csak fel. Időpontot előzetes emailes távkonzultáció után tudunk kiadni.

Minden levélben közöljék a friss adatokat a távkonzultációhoz, melyet előnyben részesítünk a felesleges megjenelések helyett.

Alább a kérdések, ezeket mindenképpen írják meg, ha mielőbbi választ várnak.

Itt, a www.medped.hu honlapon minden információt megtalálnak a rendelés menetéről.

A tünetektől függően, a lehetőségekhez mérten egyből küldjenek fotót(

torokról, bőrkiütésről…), videót ( köhögésről, furcsa viselkedésről…).

KÉRDÉSEK:

 név

szül.dátum

taj szám

lakcím és a jelen tartózkodás cím:

szülő telefon elérhetősége

iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport:

környezetében volt-e hasonló, vagy más tünet, mikor?

korábban átesett-e Ő vagy családtag covidon és mikor?

kapott-e covid oltást és mikor, dátummal kérem:

Szülők foglalkozása:

Ha a szülő táppénzt szeretne ( 12 éves korig ), akkor a saját adatait is közölje kiemelve ( használt név, szül.név, dátum, anyja neve, taj, lakcím, foglalkozás-munkakör, mikortól kéri a táppénzes igazolást) – mert ezt visszamenőleg nem lehet.

tünetek pontos leírása dátum szerint ( kérem, ezt dátum szerint, tagolva írják):

  Hétvégén nem tartunk ügyeletet, az email-üzeneteket sem válaszojuk meg. Kivétel a sürgősnek ítélt tanács, melyet önszorgalomból megteszünk a legtöbb esetben.

A hétvégén küldött levek törlődnek, s azokat hétőn reggel 8-10 között küldjék el, hogy még aznap válaszolhassunk a rendelési idő végéig.

   Amennyiben hétvégén sürgős orvosi segítségre van szükségük, az ügyeletes

   szakellátó intézményt a    www.gyermeksos.hu oldalon találják meg.

2022.09.09

Szeptember 12-16 között nem leszek elérhető. Sürgős kérdéseikkel, kéréseikkel Dr Urbányi Máriát keressék a  drurbanyimaria@gmail.com címen, vagy a 0614080015  telefonon rendelési időben. A rendelőt előzetes egyeztetés után keressék csak fel.

Betegség esetén az alábbi adatokat is közöljék az eddigiek szerint.

“Dr Imre tamás páciense a gyermek”

 •  név
 • szül.dátum
 • taj szám
 • lakcím és a jelen tartózkodás cím:
 • szülő telefon elérhetősége
 • iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport:
 • környezetében volt-e hasonló, vagy más tünet, mikor?
 • korábban átesett-e Ő vagy családtag covidon és mikor?
 • kapott-e covid oltást és mikor, dátummal kérem:
 • Szülők foglalkozása:
 • Ha a szülő táppénzt szeretne ( 12 éves korig ), akkor a saját adatait is közölje kiemelve ( használt név, szül.név, dátum, anyja neve, taj, lakcím, foglalkozás-munkakör, mikortól kéri a táppénzes igazolást) – mert ezt visszamenőleg nem lehet.
 • tünetek pontos leírása dátum szerint ( kérem, ezt dátum szerint, tagolva írják):

2022.08.12.

VÁLTOZTAK A KÉRDÉSEK, A NYÁRRA AKTUALIZÁLVA IS, alább, ezeket mindenképpen töltsék ki, ha választ várnak az emailekre. medped.hu honlapon minden információt megtalálnak a rendelés menetéről. 
 Továbbra is a távkonzultációt részesítjük előnyben.
A tünetektől függően, a lehetőségekhez mérten egyből küldjenek fotót( torokról, bőrkiütésről…), videót ( köhögésről, furcsa viselkedésről…).
KÉRDÉSEK:
 •  név
 • szül.dátum
 • taj szám
 • lakcím és a jelen tartózkodás cím:
 • szülő telefon elérhetősége
 • iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport ( most ez kevésbé érdekes)
 • vagy a tábor, ahol megbetegedett:
 • környezetében volt-e hasonló, vagy más tünet, mikor?
 • korábban átesett-e Ő vagy családtag covidon és mikor?
 • kapott-e covid oltást és mikor, dátummal kérem:
 • Szülők foglalkozása:
 • Ha a szülő táppénzt szeretne ( 12 éves korig ), akkor a saját adatait is közölje kiemelve ( használt név, szül.név, dátum, anyja neve, taj, lakcím, foglalkozás-munkakör, mikortól kéri a táppénzes igazolást) – ezt visszamenőleg nem lehet.
 • tünetek pontos leírása dátum szerint ( kérem, ezt dátum szerint, tagolva írják):

2022.08.08.

Nagyon sok a covidos beteg. A tapasztalatom alapján, aki lázas , legnagyobb részt a covid okozza. Ezért most is vigyázzanak, kerüljék a tömeget. Ha lázasok, csináljanak gyorstesztet az azonosítás érdekében. Másik nagyon gyakori probléma, a fülfájás. Ezt legtöbbször most strandolás okozza. A külsőfül gyulladása, melyet antibiotikus cseppel vagy kenőccsel kell kezelni a fájdalomcsillapítás mellett.

 

2022.07.19. A COVID  ismét nagyon terjed, gyerekeknél is erőteljesebb tüneteket okozva,  magas lázzal, hányással, hasmenéssel, rekedtséggel, nagyon vegyes tünetekkel. Fokozottabban vigyázzanak, strandolásnál, éttermi étkezésnél figyeljenek a fertőtlenítésre, és ahol lehet, tartsák nagyon a távolságot a fertőzés elkerülésére. A gyerkeknek eddig sokkal enyhébb volt, most ez a variáns erőteljesebb betegséget okoz a fiataloknál. S, ha nem vigyázunk, ősszel megint kezelhetetlen lesz a helyzet.

2022.07.12.

Mint ahogy azt eddig folyamatosan írtam, nem szűnt meg, sőt emelkedik  a tüneteket is okozó COVID. Sajnos a nyári táborokban szinte kivétel nélkül megjelneik valamelyik vírus, a covidon kívül is. Sok hasmenés, hányás van. Olvassák el a honlapomon írt kezelési javaslatot erre. Kérem, ne vigyék táborba a gyereket, ha panasza van. Nem “szimulál”, hanem komolyan kell venni. Legyengül a vírusoktól az immunrendszer, és ősszel jelentős hátránnyal kezdenek majd a gyerekek emiatt. Nem szabad sajnos lazítani, meg kell fontolni a maszk viselését, különösen zárt helyen. Akinek pedig tünete van, ne menjen sehová!

2022.07.04.

Ugyanezzel kell folytatnom: nagyon sok a bölcsődések, óvodások között a “csillapíthatatlanul” magas lázzal járó vírusfertőzés. Önmagában a láztól nem kell megijedni. Hűtőfürdővel, kombinált lázcsillapítással 39 fok alá vihető. Viszont ebben a melegben nagyon fontos a bőséges folyadékpótlás, mert egyébként hányást okoz a láz és a folyadékhiány, amely a megszokottnál is nagyobb mennyiségben szükséges. Ezért erre nagyon figyeljenek, ionpótló italokat ( ORS por vagy ital, Sodioral por – kis adagokban ) hasznos adni a gyermekeknek, hogy elkerüljék a kiszáradást. Ne menjenek napra, árnyékos lehetőleg hűvös helyen tartózkodjanak. Sajnos a medencézések és strandolások menetrendszerű következménye a sok vírusfertőzés. A nyári táborokba is menetrendszerűen bekerülnek a hasmenéses, lázas vírusok. ÉS a covid is jelen van, minimális csökkenés ( azaz  kevésbé koncentrálódik, mivel nincs tömeges közösség) mellett, de szezonalitása nincs. Érdemes elolvasni az influenzáról írt tájékoztatómat, mely most is ugyanolyan aktuális. Ide kattintva.

Nyár van, aki teheti, tartsa otthon kisgyermekét, különösen, ha másik kisebb testvérrel amúgy is otthon van a szülő. Miért tendencia, hogy több gyerekkel már kimerítő otthon lenni? Pedig a gyerekeknek ez lenne a jó. Ne tegyük most is ki a gyerkeket, ha nem muszáj, a sok vírusnak, ami gyengíti az immunrendszerüket. Őszre újra kezdődik a covid is valószínűleg, addig erősödjön az immunrendszer közösség nélkül, ha lehet!

2022.06.13 Bölcsődések, óvodások között sok a beteg

Sok a magas lázas vírus a kisgyerekek között. Nem mind covid, az most kevesebb. Őszig remélhetőleg nem fog túlzottan zaklatni senkit. Ősszel várható a folytatás. De a “szokványos” nyári vírusok támadnak, tehát a védekezés, óvatosság most is fontos. Gyakori a “kéz-láb-száj” betegség valamint a “3 napos láz”. Tüneti kezelésre gyógyulnak. De kérem, időben keressék orvosukat, mert sokszor tapasztalom, hogy  “ráfogják” ( vagy inkább remélik)  a komolyabb tünetekre is, hogy enyhe vírus, “majd megggyógyul”, s csak későn jelentkeznek, amikor már nehezebb a gyógyulás és a megfelelő gyógyszeres kezelés. Tanácsért érdemes azonnal orvoshoz fordulni, nem feltétlenül az azonnali vizsgálat miatt. Az orvos el tudja dönteni, hogy mikor kell vizsgálat. De megfelelő tanácsot ad a kezelésben. Ne az iagzolás miatt szóljanak csak, hiszen nyárom az nem kell, de betegség lesz sok.

2022.05.26. Tart még folyamatosan a covid

Sajnos most is azzal kell folytatnom, hogy ovisok között nagy számban jelen van a covid is, enyhe náthás tünetekkel, illetve torokfájással, gyakori nyelési kényszerrel. És a teszt sokszor negatív, s csak többszöri ismétlésre, vagy PCR tesztre mutatható ki ( amit mostmár nehezebb elvégeztetni, sokszor a szülők elvégeztetik magukon, és akkor derül ki). Vigyázzanak, tartsák otthon enyhe tüentekkel is a gyermekeket. Ez mindennél fontosabb. És legyenek óvatosak továbbra is, maszk, távolság tartása fontos a tömegesebb helyeken mindenképpen. Felnőtteket most is erősen megbetegíthewt a covid.

Más: 05.30-tól 06.03-ig sürgős orvosi kérdésekkel Dr Urbányi Máriához fordulhatnak, a drurbanyimaria@gmail.com emil cimen. Egyéb teendőkkel, adminsiztrációs kérésekkel ( igazolás, előjegyzés…….) asszisztensem, Hajdu Szilvia kereshető az imretp@gmail.com címen.

2022.05.20 Íme a legfrissebb kérdéssor a távkonzultációhoz

 •  A következő adatokat írják le megfelelő sorrendben az emailbe: 
 •  név
 • szül.dátum
 • taj szám
 • lakcím és a jelen tartózkodás cím:
 • szülő telefon elérhetősége
 • iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport
 • környezetében volt-e hasonló, vagy más tünet, mikor?
 • korábban átesett-e Ő vagy családtag covidon és mikor?
 • Szülők foglalkozása:
 • Ha a szülő táppénzt szeretne ( 12 éves korig ), akkor a saját adatait is közölje kiemelve ( használt név, szül.név, szül.dátum, anyja neve ( azaz  a nagymamáé ), taj, lakcím, foglalkozás-munkakör, mikortól kéri a táppénzes igazolást – ezt visszamenőleg nem lehet.
 • és a legfontosabb!!!
 • tünetek pontos leírása dátum szerint ( kérem, ezt dátum szerint, tagolva írják, és 2-3 naponta közöljék az aktuáális állapotot):

2022.05.11. A rendelő az alábbiak betartásával kereshető fel:

A betegségek, problémák megbeszéléséhez csak kis részben szükséges a személyes vizsgálat, legtöbb esetben az előzményi adatokból, – amennyiben ezt jól leírják emailben, és fotót is csatolnak torkról, köhögésről – , már fontos segítséget kapunk, sőt legtöbbször a kezelést is meg tudjuk ezekből határozni, illetve a szükséges vizsgálatokat is. Hiszen ismerjük személyesen pácienseinket. Receptet is tudunk felírni online, amely taj szám birtokában bármely gyógyszertárban kiváltható. S a távkonzultáció adta lehetőségek jó kihasználásával akár naponta többszöri kontrollra is van lehetőség ( fotóval, videóval, személyes beszélgetéssel). És ez sokkal hatékonyabb, mint kivárni a következő napi rendelési időket.

Mindezek alalpján döntünk a szükséges megjelenés időpontjáról, mely így pontos, várakozás nélküli megjelenést tesz lehetővé.

Hirtelen olyan rosszullét esetén, mellyel nem lehet megvárni a konzultációt, akkor mentő hívható vagy a sürgősségi osztály kereshető fel a Bethesda vagy a  Heim Pál kórházban. Hiszen ilyenkor a rendelő felkeresése jelentős időveszteséget is okozhat a megfelelő ellátásban.

HANGSÚLYOZOM, hogy minden megjelenés előtt szükséges telefonon vagy emailben egyeztetni, mielőtt elindulnak. A rendelőbe  nem szabad  enélkül elindulni, ugyanis minden beteg után fertőtlenítjük a szükséges területeket, valamint szellőztetünk. A megjelenés csak előre egyeztettetten történik. Nincs mód össze-vissza vizsgálni a betegeket! Különböző panaszokkal tervezetten tudjuk csak beosztani a rendelést, elkülönített időpontban vizsgáljuk a légúti és egyéb betegeket, és különösen az egészségeseket.

2022.05.08.

Az elmúlt héten is több kisgyermeknél bebizonyosodott  a covid. Erős torokfájás, garatban váladék, orrdugulás, rossz közérzet, esetenként láz ( háyninger, hányás ,hasmenés).  Figyeljenek a tünetekre, ne vigyék közösségbe tünetekkel illetve pár napon belül  a gyermekeket, ha bármilyen tünetük volt. Nem a jogszabályi napok számát kell nézni ( az csak a minimum ), hanem a gyógyulást, általános állapotot. És viseljenek maszkot zárt helyeken. A rendelőbe nem lehet bejönni maszk nélkül, előzetes egyeztetés nélkül. Ez mindenki érdeke. S gördülékenyebb is az ellátás. Temészetesen továbbra is hangsúlyozom, hogy ez nem csak a covid miatt van így, akinek szükséges, azonnal megvizsgáljuk, ha a kikérdezés és tájékozódás alapján indokolt. ( de nam azért, mert “holnap nem érek rá, mert elutazom”, vagy “már vinni szeretném közösségbe, igazolást szeretnék”…… hasonló kifogások, ilyenkor ne várják az azonnali vizsgálatot )

2022.05.03. Covid és a SPORT

 • Sportolóknak  ajánlom a következő cikket: katt ide 

2022.05.02 COVID továbbra is

Szeretném hangsúlyozni, hogy még most is a covid is erőteljes betegséget okoz. Naponta meghal 20 feletti ember országunkban. Vegyük komolyan az óvatosságot. Kedves Szülők! Ne erőltessék a gyerekeket pár nap után egyhe tünetekkel is közösségbe. Szegény gyerek, attól, hogy látszólag jól van, még gyenge, könnyebben elkapja a betegségeket, és szövődményeit. Egy anyák napi ünnepség, egy kirándulás, egy iskolai dolgozat megismételhető, de van, ami nem, és ezt kell szemelőtt tartani. Ezért a rendelésen marad a korábbi rendszer: Távkonzultáció,ez alapján szükség esetén rendelői vizsgálat, és kötelező maszk a rendelőben. 

2022.04.27. A hírekben olvasható HEPATITISRŐL

Bár nem vagyok virológiai-infektológiai szakember, azért sok tapasztalatom van  a gyerekek fertőzéseivel kapcsolatban. Ez a fajta hepatis (májgyulladás) nem a “valódi” hepatitis vírus okozta megbetegedés, de tünetileg, anatómiailag májgyulladást is okozhat. Többfajta vírus is okoz ilyent, jelen esetben egyrészt adeno vírus volt a kórokozó. Az adenovírusok leginkább egyébként légúti megbetegedéseket okoznak.  Nagy valószínűséggel semmi újdonság nem történt, csak a nagyfokú covid elszigetelődés után hirtelen olyannyira “felszabadult” az emberiség a megfelelő higiénés teendők alól, hogy ezért minden vírus sokkal jobban terjed. Ez is azt bizonyítja, hogy jobban kell figyelni, tünettel nem szabad közösségbe menni, egy hét legalább a gyógyulás bármilyen vírusnál. Most pl. a hányás terjed. Ez is lehet adeno vírus. NE akarjuk 2 nap után közösségbe vinni a gyermeket, azért, mert éppen már nem hányt. A hepatitis ilyenkor szövődméynként fordulhat elő, pl. a nem kellően gyógyult, kipihent betegnél. Tapasztalhatják, hogy én szakmai megfontolásból nem adok iagzolást túl hamar történő közösség látogatására. Később ezt majd megérti az is, akinek most talán ez nehézséget okoz.

Nézzék végig az itt olvasható írásaimat. Szinte mindegyikből az a következtetés vonható le, hogy elővigyázatlanok vagyunk, s ezért terjednek jobban a régebbi vírusok is. 

2022.04.26. Sok a légúti beteg

Azt tapasztalom, hogy a régebben megszokottnak mondható légúti vírusok sokkal könnyebben fertőznek. Ennek oka lehet, hogy az elmúlt 2 évben ezekkel kevesebbet találkoztunk. Ezért könnyebben letámadják a szervezetünket. Ebből az a tanulság, hogy még jobban figyeljünk oda a fertőzések átadására, jobban, mint a covid idején. Ez fontos. És közösségbe sem mehetne náthás, köhögős gyermek. Most sem! 

Rövid elékeztető: elsőként emailben küldjenek fotót a gyermmek torkáról, esetleg felvételt a köhögésről. Ez alapján egyeztetjük, hogy szükséges-e találkozni. Konkrét időpontot adunk. Az igazolást a betegség végén, 3 nap tünetmentesség után elküldjük emailben. Ezt kinyomtathatják, és aláírhatják, mint felelős szülők. Erről részletesen olvashatnak itt: http://www.medped.hu/bolcsodei-ovodai-orvosi-igazolas/

2022.04.09 Sok a beteg, a közösségekben ismét jelen vannak a tüneteket produkáló gyerekek

Nem értem, miért gondolja sok szülő, hogy most 2 nap után bevihető a tüneteket produkáló gyermek a közösségbe, ha már lement a láza? Nagyon nagy tisztelet a kivételnek! És sok egyéb. Jelzik a közösségekből, hogy több, mint a fél csoport folyamatosan beteg. És ezzel a saját és más gyereknek tesznek negyon rosszat. Olyan komolyabb betegségek is gyakrabbak lettek, amik szövődmények, mint pl. a vesemedence gyulladás. Hiszen a felsőlégúti betegség nem kellő gyógyulásának is lehet ilyen szövődménye. Egy betegség legalább 1 hét, és kell a 3 nap tünetmetesség. 

És a covid sem tűnt el, sok covidos beteg van.

Más: a jövő héten az Urbányi doktornő helyettesít. Hasonlóan kereshetik Őt is, de ne várjanak azonnali választ mindenre, mert így ráterhelődik ez a praxis is. Ha lehetséges, legyenek türelemmel, s ami halasztható, azt 19-e után intézzük, ahogy szoktuk.

2022.03.26 Visszaköltöztünk, sok a hányós, köhögős fertőzés

Rendezkedünk, sokkal kultúráltabb, felújított rendelőben. Várakozás nélkül, előjegyzésre dolgozunk, ahogy eddig már megtapasztalták. Ehhez fontos az emailes előzetes megkeresés a korábbiak szerint. De pácienseim ezt már tudják, és jól kihasználják a szinte folyamatos elérhetőséget. Persze azért igyekszünk a rendelési idő kereteihez igazodni, s ezt kérjük, figyeljék és próbálják ehhez igazítani a kéréseiket.

Jelenleg egy erős tüneteket okozó, hányás, hasi görcsökkel, esetleg hasmenés kiséretével zajló vírus dúl. Nagyon fontos a fokozott odafigyelés a folyadékpótlásra, mert egyékbként hamar kiszáradnak a gyerekek, mely nagyobbaknál szédelgést, fejfájást okoz a bágyadtság és a kiszáradás egyéb jelei mellet. Ionpótlást is kell adni szájon áti rehydráló porral ( ORS ).

TOVÁBBRA IS TÖMEGBEN, TÁRSASÁGBAN LEHETŐLEG VISELJENEK MASZKOT. RENDELŐBEN MINDENKÉPPEN KÖTELEZŐ! Továbbra is zajlik a covid is, gyakrabban lázat is okozhat a légúti tünetek mellett gyerekeknél.

2022.03.19. Emelkednek a fertőzések-visszaköltözés a Jókai utcába

A legnehezebb időszakban történik a felújított rendelőbe való beköltözés, de nagyon örülünk,  már alig vártuk az elmúlt 2 év utáni nehéz körülmények megújulását. Az elmúlt héten ismét jelentősen emelkedett a betegek száma. A koronavírus mellett az influenza és a kezdődő tavaszi “megfázások”, arcüreggyulladások is megemelkedtek. A közösséget nem szabad semmilyen tünettel látogatni. Kedves Szülők! Értsék meg, hogy sokkal jobban járnak, ha a teljes lebetegedés előtt marad otthon a gyermek, enyhe tüneteknél, mint esetleg utána kórházi kezelést igénylő szövődmény fellépése miatt.

2022.03.14. költözik a rendelő

Március 21-től ismét a Jókai utcában rendelünk. Ezen a héten viszont 16-17-18án se itt se ott  vagy itt is ott is vagyunk a költözés miatt. Ezért még fokozottabban fontos, hogy egyeztetés nélkül ne keressék a rendelést. Az online rendelés folyamatos, ahogy eddig, még rendelési időn kívül is rugalmasan kezeljük és ellátjuk a pácienseket asszisztensemmel. A Jókai utcában is kérjük, hogy mindig előzetesen egyeztessenek, annak ellenére, hogy esetleg jobban “útba esik”, nincs módunkban egyeztetés nélkül nem indokolt azonnali ellátást végezni. Aki nem tud emailt írni, rendelési időben mindig felvesszük a mobil ( s amennyiben működik a vezetékes) telefont. A vezetékes telefonban akadozás várható, mert át kell mindent a helyi internetre állítani, ami informatikus szakembert igényel.

Egyébként emelkedik az influenza szerű megbetegedések száma, több napos magas láz, köhögés. Tünetileg kell kezelni, és konzutlálni velünk a megszokott  módon.

2022.03.08. Csak előjegyzésre, és maszkban!

Kellemes Nőnapot a hölgyeknek.

Tisztelt Pácienseim! Kérem, ne rohanják meg hívatlanul a rendelőt azért, mert nem kötelező a boltban a maszkviselés. Tapsztalták a pácienseim, hogy az előzetes távkonzultációval sokkal többet nyernek, mintha hívatlanul bejönnek és várakozással kell az időt tölteni, ha egyáltalán van lehetőség aznapra. Valamint a távkonzultációval korlátlanul követhetőek a tüentek, ami a gyógyulást segíti, gyorsítja az adequat kezelés időben történő elkezdését. Terjesszék mások között is, hogy ez így sokkal jobb, mint visszaerőszakolni a 2 évvel ezelőtti rendszert, esetleg több órát várakozni a váróban. Erre többet nem lesz lehetőség, így nem rendelünk többet! Sokkal kevesebb szövődmény alakul ki, ha folyamtos ellenőrzés alatt van a betegség távkonzultációval, mint ha egy egyszeri megnézés után várjuk a gyógyulást. Pácienseim tudják, hogy kimagasló és hatékony ellátást kaptak a covid időszak alatt is. Ebből nem szeretnék visszalépni.

Egyébként a covid is bőven van még, csak a tesztelés lett hirtelen sokkal kevesebb. Valószínűleg 3-4 havonta visszatérő hullámot fog okozni, de persze most a tünetek enyhébbek. Nyáron kevesebb, iskolai időben több. Az oltást se felejtsék el, 5 éves kor felett lehet és kell!

2022.03.07. Távkonzultáció

 • A távkonzultáció kérésekor nem elegendő, hogy jelzik, hogy “beteg a gyermekem, és majd igazolás kell”.  A következő adatokat írják le megfelelő sorrendben az emailbe: 
 •  név
 • szül.dátum
 • taj szám
 • lakcím és a jelen tartózkodás cím:
 • szülő telefon elérhetősége
 • iskola, óvoda neve, címe, osztály, csoport
 • környezetében volt-e hasonló, vagy más tünet, mikor?
 • korábban átesett-e Ő vagy családtag covidon és mikor?
 • Szülők foglalkozása:
 • tünetek pontos leírása dátum szerint ( kérem, ezt dátum szerint, tagolva írják):
 • Ha a szülő táppénzt szeretne ( 12 éves korig ), akkor a saját adatait is közölje kiemelve ( használt név, szül.név, dátum, anyja neve, taj, lakcím, foglalkozás-munkakör, mikortól kéri a táppénzes igazolást) – ezt visszamenőleg nem lehet.

2022.01.18. POSTCOVID

A “postcovid”-ról: sokat hallani ezt most. De nem szabad elfelejteni, hogy a mostani időszakban is, mint általában a téli-tél végi időszakban, rengeteg tünetet okozó vírus van. Sokan mondják, hogy 1-2 hónapja átesett a gyermek a covidon, s azóta is többször fáradt, náthás, köhög, hasmenése van, hányingere van. Igaz, hogy a covid olyan vírusnak tűnik, ami “gyenegíti” az immunrendszert, s ezért könnyebben elkaphatóak a jelen lévő egyéb vírusok. S ez persze a covid  után van ( azaz “postcovid”, de legtőbb tünetet nem a covid okozza, hanem  a”normálisan” jelen lévő vírusok. Ez korábbi években is így volt, csak már “régen” volt, eltelt 2 év. Tehát egyrészt ezt nevezik sokan “postcovidnak”. Amire nagyon oda kell viszont figyelni, hogy valóban a covid legyengítheti a szervezetet, alattomosan esetleg szívre, tüdőre, egyéb szervekre hat. És ez sokszor átmenetileg olyan megmagyarázhatalan fáradtságot, gyengeséget okoz, ami mással nem magyarázható. Erre oda kell figyelni, és megbeszélni az orvossal. S ezért is kell visszafogni a fizikai megterhelést, erőteljes sportot pár hónapig mindenképpen. Normál mozgás, normál életmód szükséges.

 

2022.01.17. Influenza

A COVID ugyan csökkenőben van ( leglábbis a kimutatott esetek), de rengeteg egyéb szezonális betegség van most is. Ezért az írott és iratlan “járványügyi” szabályokat most is be kell tartani. Semmilyen tünettel ne menjenek közösségbe. Távkonzultációval egyeztessük a problémát, a honlapon leírtaknak megfelelően. Ez alapján szükség esetén megbeszéljük a személyes vizsgálatot.  A covid teszttel történő kimutatása azért fontos, mert a későbbi szövődmények esetén mindenképpen fontos, hogy ezt tudjuk. Ne azért teszteljünk, hogy a karantént megszabjuk, hanem a saját és gyermekünk, családunk, társaink egészsége érdekében.

2022.02.10. Sportolás

Nagyon gyakori kérdés most a covid lezajlása utáni aktív sportolás. Fontosnak tartom,-  mivel nincs még kellő tapasztalat a covid hosszú távú hatásairól – hogy egyrészt az iskolai testnevelés alól is 4 hétig fel kell menteni a gyermekeket, és fokozatosan visszaszoktatni a fizikai megterheléshez. De ennél még problémásabb az aktívan, versenyszerűen sportolók kérdése. Tudott már, hogy alattomos szívizomgyulladás léphet fel a covid után. S ezért nem szabad hirtelen visszatérni az aktív megterheléshez. Ezt a sportegészségügyi intézet is javasolja, sőt előírja, hogy új sportorvosi engedély kell a covid után, addig nem sportolhat a fiatal. De ezt sok egyesületnél leegyszerűsítik ( mivel kevés a sportorvos és szeretnék, hogy minél hamarabb visszamenjen a jó sportolójuk ) és annyit mondanak, hogy kérjenek a gyerekorvostól kardiológiai szűrésre és ugynevezett “troponin” vizsgálatra beutalót. Azt gondolják, hogy ezzel kizárható, hogy nem lesz késői szövődménye a covidnak, és akkor visszaállhat a sportba. De egy “egyszerű” kardiológiai vizsgálat nem ugyanaz, mint amit a versenysportolóknak kell elvégezni. S ezért ne kérjék a gyerekorvost, hogy Ő adjon beutalót ( bár azt hallom, sokan ezt megteszik – lelekiismeretük tegyék fel rá )  mert ezzel elkerülik a komolyabb sportorvosi és sportegészségügyi kardiológiai vizsgálatot. A gyermekorvos adhat ugyan kardiológiai beutalót, de azt a betegségek kivizsgálására teszi, és nem szeretné, ha félrevezető leletet kapnának, mert nem a sportágnak megfelelően történnek a vizsgálatok. Ezért aki sportol, legyen türelmes, és sportorvoshoz menjen, vizsgálatra, aki kiadja az általa indokoltnak tartott beutalókat a megfelelő helyre. Ne támadjanak a gyerekorvosra, hogy adjon beutalót. Ő a szakember, higgyjenek neki.

2022.01.31. Karantén

Mégegyszer a karanténról covid betegnél:  kezdettől ( amikor jelzik az orvosnak a betegséget  az a nap – vagy a pozitív teszt napja ) – 7 nap, úgy hogy a végén 3 tünetmentes ( 4+3 nap), – akkor gyógyult, megszűnhet  a karnatén.

Kontakt: aki pacsolatba került a beteggel, az utolsó találkozási naptól ( ha teljesen el lehet különülni) 7 nap. Ha nem lehet elkülönülni, akkor a beteg gyógulásától még 7 nap. Tehát összesen 7+7 nap. Ez rövidülhhet 1 nappal, ha az utolsó kontaktustól 5.napon van egy hivataloo negatív antgién teszt ( laborban).

2022.01.22. Nátha

Azt a legfonotosabb elvet kell betartani, covidtól függetlenül, hogy az enyhe légúti tünet ( “megfázás”) is  legtöbbször vírustól van, ami nem gyógyul 2 nap alatt. Azaz a nátha is 1 hét közösségből való távolmaradást kell, hogy jelentsen, 3 nap tünetmentességgel. Most ezt az elvet kell alkalmazni a covidra, de ezt eddig is így kellet volna, és ezek után is így kell tartani minden légúti tünet esetén ( de hasmenés, hányás…is). Akkor fognak csökkenni a közösségi betegségek, ha ezt mindenki becsületesen betartja. S ehhez kellene az iskola-szülői kapcsolat erősítése, az iagozlások könnyítése. Akit tesztelünk vagy teszteli önmagát, legtöbben covid pozitívak. És ami még naogyon fontos: hiába van oltottsági iagzolvány, attól még más vírustól ugyanolyan betegek lehetnek a gyerekek is, hordozhatják a covidot is, s ezért, ha tünet van,  nem látogathatják a közösséget. A vírusok nem ismerik a védettségi iagzolványt, és nem is fogják.

2022.01.17. Dúl a covid

Egyre  jobban terjed a covid. Már azt látom, aki óvodás,iskolás és akár nagyon enyhe légúti tünetei vannak, covid okozza. S ez nem jó, hogy ennek ellenére még hamarabb lehet közösségbe menni. Bár ez önmagában nem lenne baj, csak oda kell figyelni, az enyhe tüneteket is figyelembe kell venni, távol maradni a közösségtől. A tünetek kezdetétől kell 2-3 nap az antigén tesztnél az  pozitivitáshoz. De kerüljék a közösséget azonnal ilyen tüneteknél. S, ahogy hallom, hétvégén felvételi lesz nyolcadikosoknak.  

2022.01.15. Még jobban terjed

2022.01.15-től jelenleg is érvényes szabályok

A következő változás lépett élet a COVID igazolt fertőzöttekre:

A beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt,
gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID–19 fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított
5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének napjától számított 7. napon lehet feloldani. A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

A COVID–19 fertőzöttel kontaktusba került személyek

A hatóság által ismert, igazolt COVID–19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került személyeket az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 7 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. A járványügyi megfigyelés kezdetétől számított 5. napon az érintett Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén a járványügyi megfigyelés feloldható. (…)
Mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik.
 

De azért ne felejtsük el, hogy ezer más vírus létezik, és még lehet veszélyesebb is.

Ezért a fenti szabály csak az igazolt vagy covid gyanús betgekre vonatkozik. Más betegségben is csakis kizárólag az ORVOS SZAKMAI döntése alapján látogatható a gyermekközösség, és vehető gyógyultnak egy betegségből a páciens. Azért az ORVOS véleményét mindig figyelembe kell venni, mert az felülírhatja a száraz betűket!!!! És Ő adja az igazolást, az Ő felelőssége is. Tehát most is, ha valaki igazolás nélkül bemegy egy közösségbe, utólag ne kérje a papírt, mert az már szakmailag nem indokolt, akkor sem, ha előzőleg folyamtban volt orvosi kezelés. Akkor ezt  az iskolának-szülőnek kell igazolnia, ha beengedték a gyermeket és nem kérték az igazolást az első napon!!!! De persze egyébként általában jó lenne, ha az enyhe betegségben, amikor nem kell kezelés,  a szülő és iskola kommunikációja lenne az igazolás, kihagyva ebből az orvost. De most ez nem lenne helyes.

DE EZ A GYERMEKEK, PÁCIENSEINK ÉRDEKE, AZ Ő EGÉSZSÉGÜK MÚLIK EZEN, S EZT NEM ÍRJA FELÜL SEMMI!

 

FOLYTATVA:  kérem, ne vitatkozzanak az orvosokkal 1-2 napon. Egyrészt az orvos a gyerek érdekét nézi, másrészt akkora a terhelés, hogy nincs kapacitás az igazolások gyártására, ez csúszhat. De ettől nem károsodik a gyermek egészsége. Mi, egészségügyi dolgozók is kiesünk a munkából, karanténban vagyunk, vagy éppen covid pozitívak vagyunk, és reménykerdünk, hogy csak “ENNYI”.  NEm tudjuk figyelembe venni, hogy a szülő alkudozik 1-2 napon. Ezért csináljuk folyamatosan az online rendelést is, hogy ne kelljen a rendelőben ilyenek miatt napokig sorba állni, mert a napi 80-100 páciens, aki igazolást szeretne, az egy rendelési idő alatt nem megoldható.Képzeljék csak el az okmányirodát, mennyi ügyfelet lát el egy ügyintéző naponta? Nekünk ennél több helyre kell rögzíteni, jelenteni az adatokat. S a jelentő rendszerek a járvány kezdete óta nem egyszerűsödtek, csak bonyolódtak. Jelenleg is kitaláltak még újabb jelentendő helyet. Így már egy pácienst, ha covidos a saját dokumentációnk mellett  kb.7-szer kell online egyedi kódos , egyenkénti belépéssel jelentenünk, mire igazolást adhatunk. És ez a saját, szakmai adminisztrációnkon felül van. A szakmai adminisztrációt pedig sokkal precízebben kell vezetni, mint gondolják. Plusz ehhez adják hozzá, hogy ahányszor kommunikálunk, ellenőrizzük vagy távkonzultációval rögzítjük a páciens állapotát, azt is minden alkalommal kell külön még COVID adatlap formájában elküldeni egy jelentő felületre, hogy ez az eeszt-ben látható legyen. Szóval ez  legkevesebb számolással is páciensenként, ha nincs szövődmény, legalább 10 jelentés! S ezek jó részét nem tudjuk autoamtikusan megtenni.

Ezt az elmúlt közel 2 éve tartó járvány kezdete óta, össze kellett volna hangolni a felsőbb szerveknek, és a mi egyszeri jelentésünket végigvezetni a fenti 3-4-5 rendszeren. Hiszen így az adatok is szétfolynak, ha nem egy kézben vannak. Az NNK is külön rendszert vezet és az EESZT is és a minisztériumok, iskolák is, és még nem tudom ki……. S ezért nem ment eddig sem gördülékenyen a kontakt kutatás, magunk egyeztettünk  a páciensekkel és kértük – nem utasítottuk – hogy mit tegyenek, hogy ne terjesszék a fertőzést. És ezzel kínlódnak óvodák, iskolák is, azt sem tudva, éppen melyik szabály érvényes arra az esetre,amiről nincs is hivatalos tudomásuk, csak a  szülő mondta el, hogy beteg, covidos a gyermeke.

2022.01.14. Beleszakadunk

Most csak röviden írom le a tapasztalatokat, mert egész héten napi 20 órát töltöttem a rendelőben és a számítógép mellett. Rettentően sokan lettek covid pozitívak. Az iskolások, óvodások, ha légúti tünet, akár láz, akár orrdugulás, az covid 99 % ban. Így értékeljék a gyerekek panaszait és ne engedjék közösségbe.  3 oltás után is, csak akkor sokkal enyhébbek atünetek. NEm jó, ha most hirtelen ennyien elkapják, mert erősödhet a vírus is. Tesztelni érdemes otthoni teszttel is, de 3 nappal a kezdet után…..majd folytatom…..

2022.01.08. Nagyon emelkedik

Alapvetően az a tapasztalatom, hogy akinek a mostani időszakban légúti tünetei vannak, legtöbb esetben covid. A tesztelés sokszor negatív. Ez azért van, mert 2-3 napon belül még az antigén teszt nem mutatja ki a vírus jelenlétét. Csak a pozitív teszt jelent valóságot. Az orvos által rendelt teszt azért hitelesebb, mert negatív antigén teszt esetén azonnal elvégzik a PCR vizsgálatot, ami már hitelesebb. Ha otthon tesztelnek, és negatív, ismételjék meg 2 naponta. Addig pedig maradjanak karanténban otthon. Még nem tudhatjuk, mit okoz ez az új variáns. Nem szabad úgy gondolkodni, hogy úgyis elkapjuk, legyen minél előbb. És az oltottak is hodozhatják a vírust, csak esetleg nincsenek olyan tüneteik. Sok tizenéves, aki nyáron oltott, már elkaphatja, sokszor enyhe lázzal. De az eddigiek alapján oltás egyértelműen véd a komolyabb betegségtől. 

Enyhe náthával se menjenek sehová, az is legtöbbször covid tünete, és lehetnek súkyos szövődményei.

És azt is meg kell jegyeznem, hogy a legújabb állásfoglalás szerint az árvészeltség nem jár védettségi igazolással. Csak az oltottak kapnak ilyent a későbbiekben

2022.01.05. Maszk és influenza

Már megjelent az influenza is. Fokozottan figyeljenek arra, hogy társaságba ne menjenek légúti tünetekkel. Egyszerre is megjelenhet a covid és az influenza, lázas légúti tüneteket okozva.

2022.01.04. Indul megint

Elkezdődött 1 napja az iskola. Máris sokan betegek. Van sok covid gyanús is. Úgy tűnik, az ünnepek alatt is tovább folytatódott a fertőzési hullám. Sajnos el kell fogadni, hogy nem lehet vigyázatlanul és meggodnolatlanul a társas kapcsolatokat folytatni. Körültekintően, meggondoltan, önkritikusan kell a találkozásokat, összejöveteleket megszervezni. Ha enyhe tünet van, akkor halasztani kell, amit csak lehet, és nem létfontosságú. És továbbra is fontos, hogy az oltás sokkal jobb védelem, mint elkapni a betegséget. Továbbra is előzetes regisztráció után lehet oltópontra jelentkezni az 5-11 éves gyermekkel. Az oltóponton tudják jól megszervezni és megfelelő számban beoltani a gyerekeket, a legkevesebb oltóanyag pazarlásssal. Nem beszélve a szakmai háttér és a körülmények megfelelő biztosításáról, amit helyi rendelőkben nem lehet legtöbbször megoldani.

2021.12.20. Reménykedünk

Közeledik a Karácsony. Sajnos ez az ünnep sem lehet olyan felszabadult, mint a covid előtti időkben. De körültekintően azért lehet biztonságos. Fontos, hogy aki tüneteket ( akár csak enyhe nátha ) észlel, ne találkozzon közvetlenül mással, próbáljon inkáb online kapcsolatban lenni szeretteivel. Ezzel tud legtöbbet családtagjainak segíteni, hogy később majd együtt lehessenek. 5 éves kor felett éljenek a covid védőoltás lehetőségével. Gyerekeink nagyon veszélyeztetettek. A 3 oltás nagyobb biztonságot ad, de  tünetek esetén ez sem jelent teljes biztonságot. Az új vírusvariánsról nem lehet sokat még tudni, de annyi bizonyos, hogy gyorsabban és könnyebben terjed, enyhébb tünetek esetén is. Ez is azt jelzi, hogy enyhe tünetekkel se menjenek vendégségbe.

2021.12.13. Nagyon vártuk

5-11 évesek oltásáról folytatás

Mosmár egyértelműbb. Regisztráció után konkrétan foglalhatnak időpontot oltópontra. De betegség után legalább 2 hetet várni kell, és , ha közben tünetek vannak, szintén halasztani kell.

2021.12.11 oltásról

 • 5-11 évesek covid oltásáról: regisztráció után már foglalható gyermekkórházi oltópontra időpont! https://vakcinainfo.gov.hu/

 • https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

2021.12.10

Mit gondolok az 5-11 évesek covid oltásáról.

 1. Az az egyetlen jó döntés, ha beadatják
 2. De hol, ez kérdés.  A fentről jövő szervezés nem közölte, hogyan lesz pontosan. 
 3. Én azt gondolom, a felnőttekéhez hasonlóan, hogy aki regisztrál, az mehet oltópontra. Illetve megküldik majd valamikor a regisztráltak listáját a gyerekorvosnak is. S akkor Ő is szervezhet, csak nem lehet előre oltóanyagot kapni, mert 10-es kiszerelésű és hamar lejáratos, ha már elővették,  kibontották, nem lehet tárolni. S mire meg tudja szervezni, már megkapják az oltóponton, így sok oltóanyag kárba vész, mert aki nem jön el, annak az oltóanyagát ki kell dobni, ha nincsenek azonnal tartalékos oltandók. De az meg milyen dolog, hogy jöjjön oltásra a kisgyerekkel, aztán, azt kell mondani, sajnos mára elfogyott, mert nem bonthatunk újabb 10-es kiszerelést.
 4. Ezért az oltópontra történő jelentkezés a legbiztosabb.
 5. Ez most a pillanatnyi helyzet, ami óránként is változhat.

2021.12.05. 5-11 évesek covid oltása

 • 5-11 évesek oltásáról az alábbi információt kaptuk: “Az 5-11 éves korosztály COVID elleni oltóanyaga (Pfizer) december 14-én, a tervezettnél 1 héttel korábban érkezik Magyarországra. A védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont, ahova a szülők előreláthatóan december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyermekeik részére, a 2021. december 14-ét követő időszakra.”

 • A gyermekorvosi rendelőkben a legtöb  helyen sem személyi, sem tárgyi feltétele nincs meg egy “oltópont” szerű rendelés megszervezésének. Ez nem azonos a kötelező oltással. A gyermekek egészsége és biztonsága érdekében ezt az  újfajta ( korábban nem adott ) oltást megfelelő háttérrel rendelkező oltóponton kell, hogy megkapják a kisgyerekek. Ez minden család érdeke. Ugyanúgy, ahogy a nagyszámú felnőtt oltásoknál ez történt a kórházi oltópontokon. Ez így biztonságos. 
 • Azt mindenéppen vegyék figylembe, hogy 2 héten belül más oltást ne kapjon a gyermek, és előtte se legyen 2 hétig beteg, illetve a környezetében tudottan ne legyen 2 héten belül covid gyanús társa. https://vakcinainfo.gov.hu/
 • Figyelem!Nagyon sok a beteg, alsó tagozatosok között a covid a legtöbb betegség. Emailen az első napon tájékoztassanak, ha beteg lett gyermekük, mert ez alapján kapják majd az igazolást ( de nagyon kérem, olvassák még el a részleteket az igazolásokról ide kattintva ). Igyekszem aznap válaszolni a sürgős kérésekre, de hétvégén nem írok igazolást.
 •  

2021.12.09

INFLUENZA OLTÁSRÓL/2021

Idén a gyógyszertárban megvásárolható a kisgyermekeknek jobb  Vaxigrip tetra  és a Fluenz tetra( orrspray) oltóanyag, receptre.  Ha igénylik, jelezzék, és felírom távreceptre, ami taj számra kiváltható. A másik fajta oltóanyagból kifejezetten egyes krónikus betegek kaphatnak, de azt igény esetén tudjuk név szerint kérni az NNK-tól, s ha kapunk, utána tudjuk beadni az oltást. 

2021.10. hó

 • Figyelem!Nagyon sok a beteg, alsó tagozatosok között a covid a legtöbb betegség. Emailen az első napon tájékoztassanak, ha beteg lett gyermekük, mert ez alapján kapják majd az igazolást ( de nagyon kérem, olvassák még el a részleteket az igazolásokról ide kattintva ). Igyekszem aznap válaszolni a sürgős kérésekre, de hétvégén nem írok igazolást.

Bölcsőde, óvoda a jelen helyzetben

Annyira sok és visszatérőek a betegségek, hogy aki teheti, óvodás, bölcsődés gyermekét  tartsa otthon egy időre, amíg még egészséges, és nem akarja, hogy beteg legyen. Ha szükséges, ehhez adunk igazolást. Központi rendelkezés hiányában ez lenne a legjobb megoldás.Itt kell, hogy leírjam, hogy nagyon nagy félreértésben tartják egymást a szülők! Azt terjesztik, hogy kapja el a kisgyerek minél előbb a közösségben a vírusokat, mert attól “erősödik” az immunrendszere. Ez tévedés. Minél több vírust elkap egymás után, annál jobban gyengül. Hiszen láthatják most is, egyik betegségből ki a másikba be folyamatosan, mint még SOHA! Csak néhány vírusra van tartós védettség. Látjuk ezt a covidnál is, hogy pár hónap után ismét el lehet kapni. Ez is bizonyíték erre. Tehát, ha azt szeretnék, hogy gyermekük ( különösen bölcsődés, kis óvodás) immunrendszere erősebb legyen, ne betegeskedjen, – akkor maradjon otthon ebben a durva, vírusos időszakban még. Téves felfogás, hogy a kisgyereknek a bölcsődés-kis óvodás közösségre lenne szüksége. A szülői szeretetre, családi környezetre van szüksége. Persze az természetes, hogy sokszor jól érzi magát más gyerekek társaságában, de nem tömeges közösségekben. Most azért olyan sok a  beteg, mert nem tartják be a szükséges higiénés óvintézkedéseket, betegen, tünetekkel viszik közösségbe a gyermekeket egyes szülők. Jobban, mint a covid előtti időszakban. Ez nagy hiba. ( jelenleg olyan vírusok is terjengenek, amelyek csak nem megfelelő higiénés szabályok esetén fertőznek ). Azt gondoljuk, a covid oltás már véd mindenkit, – de a többi vírus is támad.  Sőt, a teljes “nyájimmunitás” eléréséig ( ami még sok-sok hónap-év) még a covid is jobban terjed, mert az oltottak tünetmentesen terjeszthetik.  És a gyerekek a legveszélyeztetettebbek jelenleg, akik nincsenek oltva. Kérem, fontolják ezt meg. Minden vírusnak lehetnek komoly szövődményei.  És kérem, tartsuk a távolságot, és lehetőleg tömegben viseljünk maszkot.

2020-2021 folyamatosan aktuális

A rendelésről, menetéről, okokról

A rendelésekre megelőző távkonzultáció után, csak előjegyzéssel fogadunk beteget, s időre engedjük be  a betegeket ( A rendelés a Rádió u 10-ben található). Ezt nem minden orvos teszi így ( bár ez a kötelező eljárásrend ), de nálam bevált, és igénylik is a páciensek a kultúrált megjelenési lehetőséget. Aki  azonnal kizárólag a rendelőben való megjelenést tartja fontosnak a részletes és folyamatos online kapcsolattartás helyett, a szabad orvosválasztás lehetőségével élhet. Bejelentkezni e-mailben legkésőbb az előző munkanapokon a rendelési időben lehet, ha előtte konzutltáltunk a tünetekről és a gyermek állapotáról.( bár ezt a megszokott módon, rugalmasan kezelem). A rendeléseken megjelenő pácienseket előre tervezetten osztjuk be, hogy véletlenül se keverdjenek más típusú vagy egészséges gyermekekkel bármilyen fertőzést hordozó betegek. És ennek a módszernek semmi köze nincs a COVID-hoz!  Rendelésünkön ez a betegllátás jogszabályilag is elfogadott rendje! Kérem, hogy minden bejelentkezéshez részletesen írják le a panaszokat az itt található tájékoztató alapján, hiszen ez alapján tudjuk eldönteni a szükséges teendőket. Hangsúlyosan a tünetek időbeli részletezése nagyon fontos. És legalább 2 naponta kérek állapotjelzést, akár fotóval, videóval. Időpont foglalás enélkül nem lehetséges! A részletekért kattintsanak ide.

Legtöbben elégedettek és támogatják ennek a rendszernek a fenntartását, hiszen nem kell várni, legtöbbször nincs más egy időben a rendelőben. Az online folyamatos kapcsolat pedig hatékonyabbá teszi a betegellátást, folyamatos kontrollok lehetőségét adva ( fotó és videó küldésével segítve a pontosabb diagnózist, akár többször is naponta. Ezzel rosszabbodás esetén is azonnali orvosi segítséget kaphatnak, még ügyeletre sem kell menni).

De ehhez szükséges, hogy MEGÁLLÁS NÉLKÜL VÁLASZOLUNK A KÜLDÖTT EMAILEKRE, TELEFONOKRA, ÁLTALÁBAN 1-2 ÓRÁN BELÜL. Kérem, hogy lehetőleg REGGEL 8-IG küldjék el az EMAIL-t, (munkanapokon) AZNAP BIZTOSAN VÁLASZT KAPNAK. DE NE LEGYENEK TÜRELMETLENEK, MINDENKÉPPEN időben válaszolok. OLVASSÁK EL AZ INFÓKAT. A SÜRGŐS, KEZELÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLUNK ELŐSZÖR! Tapasztalhatják, hogy a kis pácienseink egészségét tekintjük elsőnek!! Hétvégén is önszorgalomból a sürgős emailekre válaszolok, de azért ne kérjenek igazolást az utolsó pillanatban és hétvén, mert nem kevés email van így is. S, ha lehetséges, hétvégén mi is szeretnénk kicsit mással is foglalkozni.

Azért is tájékozódnunk kell a rendelői megjelenés előtt, mert amennyiben a covid felmerül, tesztet kell végeztetni, addig nem tudjuk bármikor a rendelőben a vizsgálatot elvégezni. A rendelőben nem a sürgősségi eseteket kell vizsgálnunk, hanem az előre egyeztetett pácienseket. Ha hirtelen rosszullét miatt azonnali vizsgálatot tartanak szükségesnek, és nem lehetséges előre egyeztetni, akkor a mentőszolgálatot ( vagy sürgősségi ügyeletet ) kell keresni. Gondolják el, hogy 0 éves újszülöttől megjelennek a rendelőben páciensek, s nem tehetjük ki Őket az esetleges fertőződésnek hívatlanul megjelent lázas betegekkel való találkozással. Így nagyon körültekintően kell eljárnunk, fertőtlenítenünk, és elkülönítenünk a különböző panasszal érkezőket. Kérjük ebben a megértésüket és segítségüket az előzetes online egyeztetésben.

KATTINTSON IDE : TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE AZ EMAILES BEJELENTKEZÉSHEZ ÉS EGYÉB INFÓK

A betegségek, problémák diagnózisának felállításához csak kis részben szükséges a személyes vizsgálat, legtöbb esetben az előzmény adatokból, amennyiben ezt jól leírják, már fontos segítséget kapunk, sőt legtöbbször a kezelést is meg tudjuk ezekből határozni, illetve a szükséges vizsgálatokat is. Hiszen ismerjük személyesen pácienseinket. Receptet is tudunk felírni online, amely taj szám birtokában bármely gyógyszertárban kiváltható. S a távkonzultáció adta lehetőségek jó kihasználásával akár naponta többszöri kontrollra is van lehetőség ( fotóval, videóval, személyes beszélgetéssel). És ez sokkal hatékonyabb, mint kivárni a következő napi rendelési időket.

Az iskolai-óvodai igazolásokról

Amennyben nem igényel orvosi konzultációt az otthon maradás, azt a szülőknek kell igazolniuk, amennyiben nem betegség miatt történt. Ez minisztrei szabályozás. Ha betegség van, akkor természetesen a szokott módon kaphatnak orvosi igazolást, ha azonnal jelentkeznek online. De ahhoz, hogy a közösséget nem betegség után ismét megkezdjék a gyermekek, nem adható egészségesnek nevezett orvosi igazolás, különösen, ha nem is konzultáltak előtte az orvossal! Ezt a szülőnek kell egy nyilatkozatban megtennie a közösség felé, melynek célszerű tartalmaznia azt, hogy a gyermek környezetében az elmúlt 10 napban ismerten nem volt covidos beteg, és a gyermek sem mutat semmilyen betegség tünetet.

2020.08 és 2021.08 folyamatosan aktuális

A nyári lazítás ellenére nem hiszi el senki, hogy nem jó a helyzte, és ismét sok lesz a beteg.

Tájékoztató a jelenlegi járványos helyzet kapcsán fontos teendőkről

A covid vírusa még jelen van és terjed!! Nem tudjuk, mikor ki kit fertőz meg.  S a gyerekek főképp terjesztik tünetmentesen vagy csak enyhe, náthás tünetekkel is!!! Ezért a fokozott elővigyázatosság továbbra is fontos. Aki úgy gondolja, kapcsolatban volt 2 héten belül koronavírus gyanús személlyel, vagy a családban több személynél lázas légúti betegség alalkult ki, semmiképp ne jöjjön a rendelőbe, de sehová máshová sem.  Egyeztessen, azonnal jelezve, hogy felmerül a gyanú koronavírus fertőzésre. 

Ezen kívül kövessék az interneten közzétett híreket, teendőket, fokozottan odafigyelve a higiénés szabályokra. Tünetek esetén közösségbe menni tilos! BOLTBA SEM LEHET!!! Tarsunk továbbra is megfelelő távolságot. Sajnos ez fontos, és fontos lesz az elkövetkezendő életünk során. Eddig is az volt, de sokan nem tartják be, félremagyarázzák önös érdekük miatt ezeket az elvárásokat. A koronavírus megmutatta, hogy az elmúlt életmód, életvitel nem tarható. Más kell! Mert hasonló vírusok mindig lesznek. S ez nem múlik el ennek a vírusnak a  legyőzésével, ami még messze van.

2021.05 hó

COVID OLTÁS

12-18 évesk COVID elleni oltása

Adassák be  gyermekeiknek is az oltást. Az oltásnak nincs ellenjavallata, de az oltóorvos dönt, ha éppen zajlott valami betegtség. 2 hét kell más oltás és a covid oltás között.  

Regisztráljanak és adassák be a védőoltást! Csak ez a jó döntés. 

Örömmel tapasztalom, hogy a praxisomba tartozó 16 év felettiek több, mint 90%-a már megkapta a covid elleni oltást. Aki még nem regisztrált ( és elmúlt 12 éves ), tegye meg. Regisztráljanak a COVID elleni oltásra. Ez az egyetlen reménytkeltő megoldás. Azt  javaslom, akinek nem jelenik meg az ellenőrzéskor ( https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/  )  érvényes regisztráció, egy másik email címmel ismét regisztráljon, majd ellenőrizze ismét a regisztrációt..  https://vakcinainfo.gov.hu/ 

oltásra jelnetkezni az alábi linken lehet https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

2021.szeptember

FIGYELEM, AKTUÁLIS!!! 2021 SZEPTEMBER!!!

AZ OLTÁSOK ELLENÉRE SOK BETEG (SOHA EDDIG NEM LÁTOTT MÉRTÉKBEN ) EMELKEDETT A GYERMEKEK KÖRÉBEN A  BETEGSÉGEK SZÁMA. KÉREM, TARTSÁK BE TOVÁBBRA IS A TÁVOLSÁGTARTÁST, MASZKVISELÉST. ÉS CSAK OLYAN ÖSSZEJÖVETELEKRE MENJENEK ÉS ENGEDJÉK GYERMEKEIKET, AMELYEK KIEMELTEN FONTOSAK, HALASZTHATATLANOK. A GYEREKEK TOVÁBBRA IS TERJESZTIK A COVIDOT IS, VÉDTELENEK, SZÖVŐDMÉNYRE ESÉLYESEK. MÉG AZ OLTOTTAK IS TERJESZTHETIK ANNAK ELLENÉRE, HOGY NINCS KOMOLY TÜNETÜK. A COVID VÍRUSA ITT VAN, VELÜNK VAN, ÉS SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEKET OKOZ MOST IS, EZ LÁTHATÓ A NAPI ADATOKBÓL IS!  ÉN AZT GONDOLOM, AZ ODAFIGYELÉS, TÁVOLSÁGTARTÁS NEM KORLÁTOZZA AZ EMBER TELJES ÉLETÉT, DE RENGETEG TRAGÉDIA MEGELŐZHETŐ VELE. NINCS MÉG VÉGE! EZT KELL SZEM ELŐTT TARTANI! ÉS A TÖBBI VÍRUS SEM VESZÉLYTELEN!

Még aktuálisabb!!  Miért kell ilyen járványos időben ottalvós kirándulást, erdei iskolát szervezni??? Nagy hiba!!! Ezt miért nem tiltják meg??? A gyerekek felé vette irányát a vírus!!! Zárt térben, buszon hálóteremben, osztályteremben is nagyon terjed!

2010-től folyamatosan, de senkit nem érdekel

ISMÉTELTEN AZ ISKOLAI IGAZOLÁSRÓL!!!  HAHÓ!!!!!!

REMÉLJÜK, HA TÚL LESZÜNK EZEN A JÁRVÁNYON, AKKOR KOMOLY MEGFONTOLÁSRA TALÁL AZ ALÁBBI, MINDIG ÉRVÉNYES FELHÍVÁS. EMIATT NEM IS VÁLTOZTATOM, ÉVEK ÓTA ÍGY VAN, EGYSZER AKTUÁLIS LESZ. MINDEN ESETRE MI, GYERMEKORVOSOK, MEGOLDOTTUK. A TÁVKONZULTÁCIÓ ADTA LEHETŐSÉGEK SEGÍTSÉGÉVEL NEM KELL AZ ADMINISZTATÍV IGAZOLÁS ÁTVÉTELE MIATT FELKERESNI A RENDELŐT. A SZÜLŐK FELELŐSSÉGTELJES NYILATKOZATA ÉS A SZAKMAI KÖVETÉS UTÁN EZT ONLINE ELKÜLDJÜK.
FIGYELEM, FÖLEG ISKOLAI, ÓVODAI VEZETŐK!! MÓDOSÍTANI KELLENE – AKÁR CSAK MOST ÁTMENETILEG – A RENDTARTÁST! MIÉRT KELL A SZÜLŐKNEK ADDIG VINNI AZ ISKOLÁBA, ÓVODÁBA GYERMEKEIKET, AMIG OTT LESZNEK LÁZASOK, VAGY HASMENÉSÜK, S VÉGIGFERTŐZIK EZZEL TÁRSAIKAT. SOK SZÜLŐ SZÍVESEN OTTHON TARTANÁ A GYERMEKET MEGELŐZÉSKÉPPEN PÁR NAPIG. HISZEN ILYENKOR A LEGFERTŐZŐBBEK, LEGVESZÉLYESEBBEK TÁRSAIKRA. MIÉRT NEM TARTHATJA OTTHON A SZÜLŐ SAJÁT IAGZOLÁSSAL GYERMEKÉT PÁR NAPIG, MIELŐTT MÉG BETEG LENNE, HA KIFÁRADT, BÁGYADT?? S AKKOR NEM HURCOLNÁK SZÉT A SOK VÍRUST ÉS CSÖKKENNE A JÁRVÁNYOK TERJEDÉSE. LEGALÁBB 80 %-BAN EZ A FELELŐS A SOK ISKOLAI, ÓVODAI BETEGSÉGÉRT!!!   A LEGTÖBB SZÜLŐ  NÉZI A GYERMEKE ÉRDEKÉT, NEM KELL AZT HINNI, HOGY ÚGYSEM TARTANÁK MEGELŐZÉSKÉPPEN PÁR NAPIG OTTHON, VAGY LÓGÁSRA HASZNÁLNÁK A TÖBB IGAZOLHATÓ NAPOT!! S AKKOR NEM TÖMÖRÜLNÉNEK A RENDELŐKBEN AZ IGAZOLÁSOKÉRT FELESLEGESEN. ÉVENET 5 ALKALOMMAL MAX (5X).3 NAP BIZTOSAN NEM OKOZNA FENNAKADÁST A TANULMÁNYOKBAN.

A honlap indulásától aktuális infók itt is

REDELÉSI IDŐ IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL DE CSAK ONLINE MEGBESZÉLÉS ALAPJÁN LEHET JÖNNI A RENDELŐBE.

Lázas állapot esetén olvassák el a következő leírást, IDE kattintva.

VÉDŐOLTÁSOK    Az előre tervezett kötlező oltásokat próbáljuk folyamatosan beadni, mert az oltással védhető betegségek megelőzése fontos. De csak előre biztosan leegyeztetett módon jöjjenek.

A rendelő telefonja 06-1-4080015 , igyekszünk minden hívást felvenni. De hívhatják a mobilomat is a rendelési időben most, 06-harminc-9511383. 

Fontos kérdéseiket emailben küldjék. Igyekszem hamar válaszolni, Kérem, hogy az email tárgyába írják be a gyerek nevét, és a probléma egy szavas megjelölését és telefonelérhetőségüket.

ÜGYELETRE SE MENJENEK ELŐZETES TELEFONEGYEZTETÉS NÉLKÜL!!

Ügyeletek: kattintson ide  sebészeti, traumatológiai  gyermekügyeletek  

éjszakai és hétvégi gyermekorvosi ügyelet: Heim Pál kh, tel. 06-1-2643314

SEHOVÁ NE INDULJANAK EL ELŐZETES EGYEZTETÉS NÉLKÜL!!

A rendelési időn kívül a 16. kerületben reggel 8:00 és este 20:00 között folyamatosan működik halaszthatatlan esetben igénybe vehető gyermekrendelés , ahol, ha szükséges, és elengedhetetlen, megnézik a beteg, rosszul levő gyermeket, ha már a saját orvosa nem elérhető aznap . De előtte telefonon szintén egyeztetni kell. ( bár minden páciensnek a saját háziorvosával kell megkonzultálni a rendelési időn kívüli problémákat, ha sürgősek, akut rosszullét esetén mentő hívható) Itt megtalálják a rendelőket és telefonszámaikat.  A rendelési időkről és elérhetőségekről ide kattintva tájékozódhat!

Súlyos rosszullét esetén mentő hívható, 104 számon.

Egyéb 16. kerületi rendelési információt a www.szakrendelo16.hu oldalon találnak.