HÍREK, Gondolataim, bejegyzések

2022.01.22

Azt a legfonotosabb elvet kell betartani, covidtól függetlenül, hogy az enyhe légúti tünet ( “megfázás”) is  legtöbbször vírustól van, ami nem gyógyul 2 nap alatt. Azaz a nátha is 1 hét közösségből való távolmaradást kell, hogy jelentsen, 3 nap tünetmentességgel. Most ezt az elvet kell alkalmazni a covidra, de ezt eddig is így kellet volna, és ezek után is így kell tartani minden légúti tünet esetén ( de hasmenés, hányás…is). Akkor fognak csökkenni a közösségi betegségek, ha ezt mindenki becsületesen betartja. S ehhez kellene az iskola-szülői kapcsolat erősítése, az iagozlások könnyítése. Akit tesztelünk vagy teszteli önmagát, legtöbben covid pozitívak. És ami még naogyon fontos: hiába van oltottsági iagzolvány, attól még más vírustól ugyanolyan betegek lehetnek a gyerekek is, hordozhatják a covidot is, s ezért, ha tünet van,  nem látogathatják a közösséget. A vírusok nem ismerik a védettségi iagzolványt, és nem is fogják.

2022.01.17

Egyre  jobban terjed a covid. Már azt látom, aki óvodás,iskolás és akár nagyon enyhe légúti tünetei vannak, covid okozza. S ez nem jó, hogy ennek ellenére még hamarabb lehet közösségbe menni. Bár ez önmagában nem lenne baj, csak oda kell figyelni, az enyhe tüneteket is figyelembe kell venni, távol maradni a közösségtől. A tünetek kezdetétől kell 2-3 nap az antigén tesztnél az  pozitivitáshoz. De kerüljék a közösséget azonnal ilyen tüneteknél. S, ahogy hallom, hétvégén felvételi lesz nyolcadikosoknak.  

2022.01.15

2022.01.15-től jelenleg is érvényes szabályok

A következő változás lépett élet a COVID igazolt fertőzöttekre:

A beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt,
gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID–19 fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított
5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének napjától számított 7. napon lehet feloldani. A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

A COVID–19 fertőzöttel kontaktusba került személyek

A hatóság által ismert, igazolt COVID–19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került személyeket az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 7 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. A járványügyi megfigyelés kezdetétől számított 5. napon az érintett Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén a járványügyi megfigyelés feloldható. (…)
Mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik.
 

De azért ne felejtsük el, hogy ezer más vírus létezik, és még lehet veszélyesebb is.

Ezért a fenti szabály csak az igazolt vagy covid gyanús betgekre vonatkozik. Más betegségben is csakis kizárólag az ORVOS SZAKMAI döntése alapján látogatható a gyermekközösség, és vehető gyógyultnak egy betegségből a páciens. Azért az ORVOS véleményét mindig figyelembe kell venni, mert az felülírhatja a száraz betűket!!!! És Ő adja az igazolást, az Ő felelőssége is. Tehát most is, ha valalki igazolás nélkül bemegy egy közösségbe, utólag ne kérje a papírt, mert az már szakmailag nem indokolt, akkor sem, ha előzőleg folyamtban volt orvosi kezelés. Akkor ezt  az iskolának-szülőnek kell igazolnia, ha beengedték a gyermeket és nem kérték az igazolást az első napon!!!! De persze egyébként általában jó lenne, ha az enyhe betegségben amikor nem kell kezelés,  a szülő és iskola kommunikációja lenne az igazolás, kihagyva ebből az orvost. De most ez nem lenne helyes.

DE EZ A GYERMEKEK, PÁCIENSEINK ÉRDEKE, AZ Ő EGÉSZSÉGÜK MÚLIK EZEN, S EZT NEM ÍRJA FELÜL SEMMI!

 

FOLYTATVA:  kérem, ne vitatkozzanak az orvosokkal 1-2 napon. Egyrészt az orvos a gyerek érdekét nézi, másrészt akkora a terhelés, hogy nincs kapacitás az igazolások gyártására, ez csúszhat. De ettől nem károsodik a gyermek egészsége. Mi, egészségügyi dolgozók is kiesünk a munkából, karanténban vagyunk, vagy éppen pozitívak vagyunk, és reménykerdünk, hogy csak “ENNYI”.  NEm tudjuk figyelembe venni, hogy a szülő alkudozik 1-2 napon. Ezért csináljuk folyamatosan az online rendelést is, hogy ne kelljen a rendelőben ilyenek miatt napokig sorba állni, mert a napi 80-100 páciens, aki igazolást szeretne, az egy rendelési idő alatt nem megoldható.Képzeljék csak el az okmányirodát, mennyi ügyfelet lát el egy ügyintéző naponta? Nekünk ennél több helyre kell rögzíteni, jelenteni az adatokat. S a jelentő rendszerek a járvány kezdete óta nem egyszerűsödtek, csak bonyolódtak. Jelenleg is kitaláltak még egy új jelentendő helyet. Így már egy pácienst, ha covidos a saját dokumentációnk mellett 7-szer kell online egyedi kódos , egyenkénti belépéssel jelentenünk, mire igazolást adhatunk. És ez a saját, szakmai adminisztrációnkon felül van. A szakmai adminisztrációt pedig sokkal precízebben kell vezetni, mint gondolják. Plusz ehhez adják hozzá, hogy ahányszor kommunikálunk, ellenőrizzük vagy távkonzultációval rögzítjük a páciens állapotát, azt is minden alkalommal kell külön még COVID adatlap formájában elküldeni egy jelentő felületre, hogy ez az eeszt-ben látható legyen. Szóval ez  legkevesebb számolással is páciensenként, ha nincs szövődmény, legalább 10 jelentés! S ezek jó részét nem tudjuk autoamtikusan megtenni.

Ezt az elmúlt közel 2 éve tartó járvány kezdete óta, össze kellett volna hangolni a felsőbb szerveknek, és a mi egyszeri jelentésünket végigvezetni a fenti 3-4-5 rendszeren. Hiszen így az adatok is szétfolynak, ha nem egy kézben vannak. Az NNK is külön rendszert vezet és az EESZT is és a minisztériumok, iskolák is, és még nem tudom ki……. S ezért nem ment eddig sem gördülékenyen a kontakt kutatás, magunk egyeztettünk  a páciensekkel és kértük – nem utasítottuk – hogy mit tegyenek, hogy ne terjesszék a fertőzést. És ezzel kínlódnak óvodák, iskolák is, azt sem tudva, éppen melyik szabály érvényes arra az esetre,amiről nincs is hivatalos tudomásuk, csak a  szülő mondta el, hogy beteg, covidos a gyermeke.

2022.01.14

Most csak röviden írom le a tapasztalatokat, mert egész héten napi 20 órát töltöttem a rendelőben és a számítógép mellett. Rettentően sokan lettek covid pozitívak. Az iskolások, óvodások, ha légúti tünet, akár láz, akár orrdugulás, az covid 99 % ban. Így értékeljék a gyerekek panaszait és ne engedjék közösségbe.  3 oltás után is, csak akkor sokkal enyhébbek atünetek. NEm jó, ha most hirtelen ennyien elkapják, mert erősödhet a vírus is. Tesztelni érdemes otthoni teszttel is, de 3 nappal a kezdet után…..majd folytatom…..

2022.01.08.

Alapvetően az a tapasztalatom, hogy akinek a mostani időszakban légúti tünetei vannak, legtöbb esetben covid. A tesztelés sokszor negatív. Ez azért van, mert 2-3 napon belül még az antigén teszt nem mutatja ki a vírus jelenlétét. Csak a pozitív teszt jelent valóságot. Az orvos által rendelt teszt azért hitelesebb, mert negatív antigén teszt esetén azonnal elvégzik a PCR vizsgálatot, ami már hitelesebb. Ha otthon tesztelnek, és negatív, ismételjék meg 2 naponta. Addig pedig maradjanak karanténban otthon. Még nem tudhatjuk, mit okoz ez az új variáns. Nem szabad úgy gondolkodni, hogy úgyis elkapjuk, legyen minél előbb. És az oltottak is hodozhatják a vírust, csak esetleg nincsenek olyan tüneteik. Sok tizenéves, aki nyáron oltott, már elkaphatja, sokszor enyhe lázzal. De az eddigiek alapján oltás egyértelműen véd a komolyabb betegségtől. 

Enyhe náthával se menjenek sehová, az is legtöbbször covid tünete, és lehetnek súkyos szövődményei.

És azt is meg kell jegyeznem, hogy a legújabb állásfoglalás szerint az árvészeltség nem jár védettségi igazolással. Csak az oltottak kapnak ilyent a későbbiekben

2022.01.05.

Már megjelent az influenza is. Fokozottan figyeljenek arra, hogy társaságba ne menjenek légúti tünetekkel. Egyszerre is megjelenhet a covid és az influenza, lázas légúti tüneteket okozva.

2022.01.04

Elkezdődött 1 napja az iskola. Máris sokan betgek. Van sok covid gyanús is. Úgy tűnik, az ünnepek alatt is tovább folytatódott a fertőzési hullám. Sajnos el kell fogadni, hogy nem lehet vigyázatlanul és meggodnolatlanul a társas kapcsolatokat folytatni. Körültekintően, meggondoltan, önkritikusan kell a találkozásokat, összejöveteleket megszervezni. Ha enyhe tünet van, akkor halasztani kell, amit csak lehet, és nem létfontosságú. És továbbra is fontos, hogy az oltás sokkal jobb védelem, mint elkapni a betegséget. Továbbra is előzetes regisztráció után lehet oltópontra jelentkezni az 5-11 éves gyermekkel. Az oltóponton tudják jól megszervezni és megfelelő számban beoltani a gyerekeket, a legkevesebb oltóanyag pazarlásssal. Nem beszélve a szakmai háttér és a körülmények megfelelő biztosításáról, amit helyi rendelőkben nem lehet legtöbbször megoldani.

2021.12.20

Közeledik a Karácsony. Sajnos ez az ünnep sem lehet olyan felszabadult, mint a covid előtti időkben. De körültekintően azért lehet biztonságos. Fontos, hogy aki tüneteket ( akár csak enyhe nátha ) észlel, ne találkozzon közvetlenül mással, próbáljon inkáb online kapcsolatban lenni szeretteivel. Ezzel tud legtöbbet családtagjainak segíteni, hogy később majd együtt lehessenek. 5 éves kor felett éljenek a covid védőoltás lehetőségével. Gyerekeink nagyon veszélyeztetettek. A 3 oltás nagyobb biztonságot ad, de  tünetek esetén ez sem jelent teljes biztonságot. Az új vírusvariánsról nem lehet sokat még tudni, de annyi bizonyos, hogy gyorsabban és könnyebben terjed, enyhébb tünetek esetén is. Ez is azt jelzi, hogy enyhe tünetekkel se menjenek vendégségbe.

2021.12.13

5-11 évesek oltásáról folytatás

Mosmár egyértelműbb. Regisztráció után konkrétan foglalhatnak időpontot oltópontra. De betegség után legalább 2 hetet várni kell, és , ha közben tünetek vannak, szintén halasztani kell.

2021.12.11 oltásról

 • 5-11 évesek covid oltásáról: regisztráció után már foglalható gyermekkórházi oltópontra időpont! https://vakcinainfo.gov.hu/

 • https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

2021.12.10

Mit gondolok az 5-11 évesek covid oltásáról.

 1. Az az egyetlen jó döntés, ha beadatják
 2. De hol, ez kérdés.  A fentről jövő szervezés nem közölte, hogyan lesz pontosan. 
 3. Én azt gondolom, a felnőttekéhez hasonlóan, hogy aki regisztrál, az mehet oltópontra. Illetve megküldik majd valamikor a regisztráltak listáját a gyerekorvosnak is. S akkor Ő is szervezhet, csak nem lehet előre oltóanyagot kapni, mert 10-es kiszerelésű és hamar lejáratos, ha már elővették,  kibontották, nem lehet tárolni. S mire meg tudja szervezni, már megkapják az oltóponton, így sok oltóanyag kárba vész, mert aki nem jön el, annak az oltóanyagát ki kell dobni, ha nincsenek azonnal tartalékos oltandók. De az meg milyen dolog, hogy jöjjön oltásra a kisgyerekkel, aztán, azt kell mondani, sajnos mára elfogyott, mert nem bonthatunk újabb 10-es kiszerelést.
 4. Ezért az oltópontra történő jelentkezés a legbiztosabb.
 5. Ez most a pillanatnyi helyzet, ami óránként is változhat.

2021.12.05. 5-11 évesek covid oltása

 • 5-11 évesek oltásáról az alábbi információt kaptuk: “Az 5-11 éves korosztály COVID elleni oltóanyaga (Pfizer) december 14-én, a tervezettnél 1 héttel korábban érkezik Magyarországra. A védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont, ahova a szülők előreláthatóan december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyermekeik részére, a 2021. december 14-ét követő időszakra.”

 • A gyermekorvosi rendelőkben a legtöb  helyen sem személyi, sem tárgyi feltétele nincs meg egy “oltópont” szerű rendelés megszervezésének. Ez nem azonos a kötelező oltással. A gyermekek egészsége és biztonsága érdekében ezt az  újfajta ( korábban nem adott ) oltást megfelelő háttérrel rendelkező oltóponton kell, hogy megkapják a kisgyerekek. Ez minden család érdeke. Ugyanúgy, ahogy a nagyszámú felnőtt oltásoknál ez történt a kórházi oltópontokon. Ez így biztonságos. 
 • Azt mindenéppen vegyék figylembe, hogy 2 héten belül más oltást ne kapjon a gyermek, és előtte se legyen 2 hétig beteg, illetve a környezetében tudottan ne legyen 2 héten belül covid gyanús társa. https://vakcinainfo.gov.hu/
 • Figyelem!Nagyon sok a beteg, alsó tagozatosok között a covid a legtöbb betegség. Emailen az első napon tájékoztassanak, ha beteg lett gyermekük, mert ez alapján kapják majd az igazolást ( de nagyon kérem, olvassák még el a részleteket az igazolásokról ide kattintva ). Igyekszem aznap válaszolni a sürgős kérésekre, de hétvégén nem írok igazolást.
 •  

2021.12.09

INFLUENZA OLTÁSRÓL/2021

Idén a gyógyszertárban megvásárolható a kisgyermekeknek jobb  Vaxigrip tetra  és a Fluenz tetra( orrspray) oltóanyag, receptre.  Ha igénylik, jelezzék, és felírom távreceptre, ami taj számra kiváltható. A másik fajta oltóanyagból kifejezetten egyes krónikus betegek kaphatnak, de azt igény esetén tudjuk név szerint kérni az NNK-tól, s ha kapunk, utána tudjuk beadni az oltást. 

2021.10. hó

 • Figyelem!Nagyon sok a beteg, alsó tagozatosok között a covid a legtöbb betegség. Emailen az első napon tájékoztassanak, ha beteg lett gyermekük, mert ez alapján kapják majd az igazolást ( de nagyon kérem, olvassák még el a részleteket az igazolásokról ide kattintva ). Igyekszem aznap válaszolni a sürgős kérésekre, de hétvégén nem írok igazolást.

Bölcsőde, óvoda a jelen helyzetben

Annyira sok és visszatérőek a betegségek, hogy aki teheti, óvodás, bölcsődés gyermekét  tartsa otthon egy időre, amíg még egészséges, és nem akarja, hogy beteg legyen. Ha szükséges, ehhez adunk igazolást. Központi rendelkezés hiányában ez lenne a legjobb megoldás.Itt kell, hogy leírjam, hogy nagyon nagy félreértésben tartják egymást a szülők! Azt terjesztik, hogy kapja el a kisgyerek minél előbb a közösségben a vírusokat, mert attól “erősödik” az immunrendszere. Ez tévedés. Minél több vírust elkap egymás után, annál jobban gyengül. Hiszen láthatják most is, egyik betegségből ki a másikba be folyamatosan, mint még SOHA! Csak néhány vírusra van tartós védettség. Látjuk ezt a covidnál is, hogy pár hónap után ismét el lehet kapni. Ez is bizonyíték erre. Tehát, ha azt szeretnék, hogy gyermekük ( különösen bölcsődés, kis óvodás) immunrendszere erősebb legyen, ne betegeskedjen, – akkor maradjon otthon ebben a durva, vírusos időszakban még. Téves felfogás, hogy a kisgyereknek a bölcsődés-kis óvodás közösségre lenne szüksége. A szülői szeretetre, családi környezetre van szüksége. Persze az természetes, hogy sokszor jól érzi magát más gyerekek társaságában, de nem tömeges közösségekben. Most azért olyan sok a  beteg, mert nem tartják be a szükséges higiénés óvintézkedéseket, betegen, tünetekkel viszik közösségbe a gyermekeket egyes szülők. Jobban, mint a covid előtti időszakban. Ez nagy hiba. ( jelenleg olyan vírusok is terjengenek, amelyek csak nem megfelelő higiénés szabályok esetén fertőznek ). Azt gondoljuk, a covid oltás már véd mindenkit, – de a többi vírus is támad.  Sőt, a teljes “nyájimmunitás” eléréséig ( ami még sok-sok hónap-év) még a covid is jobban terjed, mert az oltottak tünetmentesen terjeszthetik.  És a gyerekek a legveszélyeztetettebbek jelenleg, akik nincsenek oltva. Kérem, fontolják ezt meg. Minden vírusnak lehetnek komoly szövődményei.  És kérem, tartsuk a távolságot, és lehetőleg tömegben viseljünk maszkot.

2020-2021 folyamatosan aktuális

A rendelésről, menetéről, okokról

A rendelésekre megelőző távkonzultáció után, csak előjegyzéssel fogadunk beteget, s időre engedjük be  a betegeket ( A rendelés a Rádió u 10-ben található). Ezt nem minden orvos teszi így ( bár ez a kötelező eljárásrend ), de nálam bevált, és igénylik is a páciensek a kultúrált megjelenési lehetőséget. Aki  azonnal kizárólag a rendelőben való megjelenést tartja fontosnak a részletes és folyamatos online kapcsolattartás helyett, a szabad orvosválasztás lehetőségével élhet. Bejelentkezni e-mailben legkésőbb az előző munkanapokon a rendelési időben lehet, ha előtte konzutltáltunk a tünetekről és a gyermek állapotáról.( bár ezt a megszokott módon, rugalmasan kezelem). A rendeléseken megjelenő pácienseket előre tervezetten osztjuk be, hogy véletlenül se keverdjenek más típusú vagy egészséges gyermekekkel bármilyen fertőzést hordozó betegek. És ennek a módszernek semmi köze nincs a COVID-hoz!  Rendelésünkön ez a betegllátás jogszabályilag is elfogadott rendje! Kérem, hogy minden bejelentkezéshez részletesen írják le a panaszokat az itt található tájékoztató alapján, hiszen ez alapján tudjuk eldönteni a szükséges teendőket. Hangsúlyosan a tünetek időbeli részletezése nagyon fontos. És legalább 2 naponta kérek állapotjelzést, akár fotóval, videóval. Időpont foglalás enélkül nem lehetséges! A részletekért kattintsanak ide.

Legtöbben elégedettek és támogatják ennek a rendszernek a fenntartását, hiszen nem kell várni, legtöbbször nincs más egy időben a rendelőben. Az online folyamatos kapcsolat pedig hatékonyabbá teszi a betegellátást, folyamatos kontrollok lehetőségét adva ( fotó és videó küldésével segítve a pontosabb diagnózist, akár többször is naponta. Ezzel rosszabbodás esetén is azonnali orvosi segítséget kaphatnak, még ügyeletre sem kell menni).

De ehhez szükséges, hogy MEGÁLLÁS NÉLKÜL VÁLASZOLUNK A KÜLDÖTT EMAILEKRE, TELEFONOKRA, ÁLTALÁBAN 1-2 ÓRÁN BELÜL. Kérem, hogy lehetőleg REGGEL 8-IG küldjék el az EMAIL-t, (munkanapokon) AZNAP BIZTOSAN VÁLASZT KAPNAK. DE NE LEGYENEK TÜRELMETLENEK, MINDENKÉPPEN időben válaszolok. OLVASSÁK EL AZ INFÓKAT. A SÜRGŐS, KEZELÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLUNK ELŐSZÖR! Tapasztalhatják, hogy a kis pácienseink egészségét tekintjük elsőnek!! Hétvégén is önszorgalomból a sürgős emailekre válaszolok, de azért ne kérjenek igazolást az utolsó pillanatban és hétvén, mert nem kevés email van így is. S, ha lehetséges, hétvégén mi is szeretnénk kicsit mással is foglalkozni.

Azért is tájékozódnunk kell a rendelői megjelenés előtt, mert amennyiben a covid felmerül, tesztet kell végeztetni, addig nem tudjuk bármikor a rendelőben a vizsgálatot elvégezni. A rendelőben nem a sürgősségi eseteket kell vizsgálnunk, hanem az előre egyeztetett pácienseket. Ha hirtelen rosszullét miatt azonnali vizsgálatot tartanak szükségesnek, és nem lehetséges előre egyeztetni, akkor a mentőszolgálatot ( vagy sürgősségi ügyeletet ) kell keresni. Gondolják el, hogy 0 éves újszülöttől megjelennek a rendelőben páciensek, s nem tehetjük ki Őket az esetleges fertőződésnek hívatlanul megjelent lázas betegekkel való találkozással. Így nagyon körültekintően kell eljárnunk, fertőtlenítenünk, és elkülönítenünk a különböző panasszal érkezőket. Kérjük ebben a megértésüket és segítségüket az előzetes online egyeztetésben.

KATTINTSON IDE : TÁJÉKOZTATÓ SZÜLŐK RÉSZÉRE AZ EMAILES BEJELENTKEZÉSHEZ ÉS EGYÉB INFÓK

A betegségek, problémák diagnózisának felállításához csak kis részben szükséges a személyes vizsgálat, legtöbb esetben az előzmény adatokból, amennyiben ezt jól leírják, már fontos segítséget kapunk, sőt legtöbbször a kezelést is meg tudjuk ezekből határozni, illetve a szükséges vizsgálatokat is. Hiszen ismerjük személyesen pácienseinket. Receptet is tudunk felírni online, amely taj szám birtokában bármely gyógyszertárban kiváltható. S a távkonzultáció adta lehetőségek jó kihasználásával akár naponta többszöri kontrollra is van lehetőség ( fotóval, videóval, személyes beszélgetéssel). És ez sokkal hatékonyabb, mint kivárni a következő napi rendelési időket.

Az iskolai-óvodai igazolásokról

Amennyben nem igényel orvosi konzultációt az otthon maradás, azt a szülőknek kell igazolniuk, amennyiben nem betegség miatt történt. Ez minisztrei szabályozás. Ha betegség van, akkor természetesen a szokott módon kaphatnak orvosi igazolást, ha azonnal jelentkeznek online. De ahhoz, hogy a közösséget nem betegség után ismét megkezdjék a gyermekek, nem adható egészségesnek nevezett orvosi igazolás, különösen, ha nem is konzultáltak előtte az orvossal! Ezt a szülőnek kell egy nyilatkozatban megtennie a közösség felé, melynek célszerű tartalmaznia azt, hogy a gyermek környezetében az elmúlt 10 napban ismerten nem volt covidos beteg, és a gyermek sem mutat semmilyen betegség tünetet.

2020.08 és 2021.08 folyamatosan aktuális

A nyári lazítás ellenére nem hiszi el senki, hogy nem jó a helyzte, és ismét sok lesz a beteg.

Tájékoztató a jelenlegi járványos helyzet kapcsán fontos teendőkről

A covid vírusa még jelen van és terjed!! Nem tudjuk, mikor ki kit fertőz meg.  S a gyerekek főképp terjesztik tünetmentesen vagy csak enyhe, náthás tünetekkel is!!! Ezért a fokozott elővigyázatosság továbbra is fontos. Aki úgy gondolja, kapcsolatban volt 2 héten belül koronavírus gyanús személlyel, vagy a családban több személynél lázas légúti betegség alalkult ki, semmiképp ne jöjjön a rendelőbe, de sehová máshová sem.  Egyeztessen, azonnal jelezve, hogy felmerül a gyanú koronavírus fertőzésre. 

Ezen kívül kövessék az interneten közzétett híreket, teendőket, fokozottan odafigyelve a higiénés szabályokra. Tünetek esetén közösségbe menni tilos! BOLTBA SEM LEHET!!! Tarsunk továbbra is megfelelő távolságot. Sajnos ez fontos, és fontos lesz az elkövetkezendő életünk során. Eddig is az volt, de sokan nem tartják be, félremagyarázzák önös érdekük miatt ezeket az elvárásokat. A koronavírus megmutatta, hogy az elmúlt életmód, életvitel nem tarható. Más kell! Mert hasonló vírusok mindig lesznek. S ez nem múlik el ennek a vírusnak a  legyőzésével, ami még messze van.

2021.05 hó

COVID OLTÁS

12-18 évesk COVID elleni oltása

Adassák be  gyermekeiknek is az oltást. Az oltásnak nincs ellenjavallata, de az oltóorvos dönt, ha éppen zajlott valami betegtség. 2 hét kell más oltás és a covid oltás között.  

Regisztráljanak és adassák be a védőoltást! Csak ez a jó döntés. 

Örömmel tapasztalom, hogy a praxisomba tartozó 16 év felettiek több, mint 90%-a már megkapta a covid elleni oltást. Aki még nem regisztrált ( és elmúlt 12 éves ), tegye meg. Regisztráljanak a COVID elleni oltásra. Ez az egyetlen reménytkeltő megoldás. Azt  javaslom, akinek nem jelenik meg az ellenőrzéskor ( https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/  )  érvényes regisztráció, egy másik email címmel ismét regisztráljon, majd ellenőrizze ismét a regisztrációt..  https://vakcinainfo.gov.hu/ 

oltásra jelnetkezni az alábi linken lehet https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

2021.szeptember

FIGYELEM, AKTUÁLIS!!! 2021 SZEPTEMBER!!!

AZ OLTÁSOK ELLENÉRE SOK BETEG (SOHA EDDIG NEM LÁTOTT MÉRTÉKBEN ) EMELKEDETT A GYERMEKEK KÖRÉBEN A  BETEGSÉGEK SZÁMA. KÉREM, TARTSÁK BE TOVÁBBRA IS A TÁVOLSÁGTARTÁST, MASZKVISELÉST. ÉS CSAK OLYAN ÖSSZEJÖVETELEKRE MENJENEK ÉS ENGEDJÉK GYERMEKEIKET, AMELYEK KIEMELTEN FONTOSAK, HALASZTHATATLANOK. A GYEREKEK TOVÁBBRA IS TERJESZTIK A COVIDOT IS, VÉDTELENEK, SZÖVŐDMÉNYRE ESÉLYESEK. MÉG AZ OLTOTTAK IS TERJESZTHETIK ANNAK ELLENÉRE, HOGY NINCS KOMOLY TÜNETÜK. A COVID VÍRUSA ITT VAN, VELÜNK VAN, ÉS SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEKET OKOZ MOST IS, EZ LÁTHATÓ A NAPI ADATOKBÓL IS!  ÉN AZT GONDOLOM, AZ ODAFIGYELÉS, TÁVOLSÁGTARTÁS NEM KORLÁTOZZA AZ EMBER TELJES ÉLETÉT, DE RENGETEG TRAGÉDIA MEGELŐZHETŐ VELE. NINCS MÉG VÉGE! EZT KELL SZEM ELŐTT TARTANI! ÉS A TÖBBI VÍRUS SEM VESZÉLYTELEN!

Még aktuálisabb!!  Miért kell ilyen járványos időben ottalvós kirándulást, erdei iskolát szervezni??? Nagy hiba!!! Ezt miért nem tiltják meg??? A gyerekek felé vette irányát a vírus!!! Zárt térben, buszon hálóteremben, osztályteremben is nagyon terjed!

2010-től folyamatosan, de senkit nem érdekel

ISMÉTELTEN AZ ISKOLAI IGAZOLÁSRÓL!!!  HAHÓ!!!!!!

REMÉLJÜK, HA TÚL LESZÜNK EZEN A JÁRVÁNYON, AKKOR KOMOLY MEGFONTOLÁSRA TALÁL AZ ALÁBBI, MINDIG ÉRVÉNYES FELHÍVÁS. EMIATT NEM IS VÁLTOZTATOM, ÉVEK ÓTA ÍGY VAN, EGYSZER AKTUÁLIS LESZ. MINDEN ESETRE MI, GYERMEKORVOSOK, MEGOLDOTTUK. A TÁVKONZULTÁCIÓ ADTA LEHETŐSÉGEK SEGÍTSÉGÉVEL NEM KELL AZ ADMINISZTATÍV IGAZOLÁS ÁTVÉTELE MIATT FELKERESNI A RENDELŐT. A SZÜLŐK FELELŐSSÉGTELJES NYILATKOZATA ÉS A SZAKMAI KÖVETÉS UTÁN EZT ONLINE ELKÜLDJÜK.
FIGYELEM, FÖLEG ISKOLAI, ÓVODAI VEZETŐK!! MÓDOSÍTANI KELLENE – AKÁR CSAK MOST ÁTMENETILEG – A RENDTARTÁST! MIÉRT KELL A SZÜLŐKNEK ADDIG VINNI AZ ISKOLÁBA, ÓVODÁBA GYERMEKEIKET, AMIG OTT LESZNEK LÁZASOK, VAGY HASMENÉSÜK, S VÉGIGFERTŐZIK EZZEL TÁRSAIKAT. SOK SZÜLŐ SZÍVESEN OTTHON TARTANÁ A GYERMEKET MEGELŐZÉSKÉPPEN PÁR NAPIG. HISZEN ILYENKOR A LEGFERTŐZŐBBEK, LEGVESZÉLYESEBBEK TÁRSAIKRA. MIÉRT NEM TARTHATJA OTTHON A SZÜLŐ SAJÁT IAGZOLÁSSAL GYERMEKÉT PÁR NAPIG, MIELŐTT MÉG BETEG LENNE, HA KIFÁRADT, BÁGYADT?? S AKKOR NEM HURCOLNÁK SZÉT A SOK VÍRUST ÉS CSÖKKENNE A JÁRVÁNYOK TERJEDÉSE. LEGALÁBB 80 %-BAN EZ A FELELŐS A SOK ISKOLAI, ÓVODAI BETEGSÉGÉRT!!!   A LEGTÖBB SZÜLŐ  NÉZI A GYERMEKE ÉRDEKÉT, NEM KELL AZT HINNI, HOGY ÚGYSEM TARTANÁK MEGELŐZÉSKÉPPEN PÁR NAPIG OTTHON, VAGY LÓGÁSRA HASZNÁLNÁK A TÖBB IGAZOLHATÓ NAPOT!! S AKKOR NEM TÖMÖRÜLNÉNEK A RENDELŐKBEN AZ IGAZOLÁSOKÉRT FELESLEGESEN. ÉVENET 5 ALKALOMMAL MAX (5X).3 NAP BIZTOSAN NEM OKOZNA FENNAKADÁST A TANULMÁNYOKBAN.

A honlap indulásától aktuális infók itt is

REDELÉSI IDŐ IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL DE CSAK ONLINE MEGBESZÉLÉS ALAPJÁN LEHET JÖNNI A RENDELŐBE.

Lázas állapot esetén olvassák el a következő leírást, IDE kattintva.

VÉDŐOLTÁSOK    Az előre tervezett kötlező oltásokat próbáljuk folyamatosan beadni, mert az oltással védhető betegségek megelőzése fontos. De csak előre biztosan leegyeztetett módon jöjjenek.

A rendelő telefonja 06-1-4080015 , igyekszünk minden hívást felvenni. De hívhatják a mobilomat is a rendelési időben most, 06-harminc-9511383. 

Fontos kérdéseiket emailben küldjék. Igyekszem hamar válaszolni, Kérem, hogy az email tárgyába írják be a gyerek nevét, és a probléma egy szavas megjelölését és telefonelérhetőségüket.

ÜGYELETRE SE MENJENEK ELŐZETES TELEFONEGYEZTETÉS NÉLKÜL!!

Ügyeletek: kattintson ide  sebészeti, traumatológiai  gyermekügyeletek  

éjszakai és hétvégi gyermekorvosi ügyelet: Heim Pál kh, tel. 06-1-2643314

SEHOVÁ NE INDULJANAK EL ELŐZETES EGYEZTETÉS NÉLKÜL!!

A rendelési időn kívül a 16. kerületben reggel 8:00 és este 20:00 között folyamatosan működik halaszthatatlan esetben igénybe vehető gyermekrendelés , ahol, ha szükséges, és elengedhetetlen, megnézik a beteg, rosszul levő gyermeket, ha már a saját orvosa nem elérhető aznap . De előtte telefonon szintén egyeztetni kell. ( bár minden páciensnek a saját háziorvosával kell megkonzultálni a rendelési időn kívüli problémákat, ha sürgősek, akut rosszullét esetén mentő hívható) Itt megtalálják a rendelőket és telefonszámaikat.  A rendelési időkről és elérhetőségekről ide kattintva tájékozódhat!

Súlyos rosszullét esetén mentő hívható, 104 számon.

Egyéb 16. kerületi rendelési információt a www.szakrendelo16.hu oldalon találnak.