Védőoltások

Védőoltások és árak

frissítve 2022

Íme az általam leginkább javasolt oltási séma, mely jól illeszkedik a kötelező oltási rendbe, s a legkevesebb mellékhatással jár az adott oltások kombinálása.

Jelenleg ( ideiglenesen) érvényben lévő oltási rend:

Kor Kötelező Ajánlott- nem kötelező
2 hó Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio és Pneumococcus 1. Rotavírus hasmenés
3hó  Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio 2. Rotavírus hasmenés

Bexsero 1.B tipusú gennyes agyhártyagyulladás

4 hó Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio és Pneumococcus 3. Rotavírus hasmenés
6 hó  Meningococcus agyhártyagyulladás ( csak a C típusra véd az “ingyenes” oltás, de elérhető 13000 ft-ért kombinált oltás –C, W, Y, A – érdemesebb ezt választani)

valamint a Bexsero 2. ismétlése

12-13 hó Pneumococcus (a covid időszak miatt szakmailag jól bevált séma, hogy a 12-13 majd a 15-16 hónapos oltást egy időben adjuk be )
12-13

kötelező bárányhimlő

( a covid időszak miatt szakmailag jól bevált séma, hogy a 12-13 majd a 15-16 hónapos oltást egy időben adjuk be )

15hó MMR (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz) (a covid időszak miatt szakmailag jól bevált séma, hogy a 12-13 majd a 15-16 hónapos oltást egy időben adjuk be )
16 hó

Bárányhimlő (ismétlő)

(a covid időszak miatt szakmailag jól bevált séma, hogy a 12-13 majd a 15-16 hónapos oltást egy időben adjuk be )
17-23  hó Bexsero 3. ismétlése ( kb. 20-25 000 ft)
18 hó Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio  Meningococcus ismétlés ( kombinált oltóanyaggal 4 fajta baktériumra kb. 13000 ft)
6 év Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-polio

A nem kötelező oltásoknál az  időpontok változtathatóak (kivéve rotavírus), egyéni megbeszélést igényelnek

A NEM KÖTELEZŐ OLTÁSOKNAK
2000 FT ORVOSI DÍJA VAN

Röviden összefoglalva:

 • Kötelezőek
  • 2-3-4 hónaposan diphteria-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás-agyhártyagyulladás
  • 2-4-12  hónaposan pneumococcus
  • 13-16 hó bárányhimlő
  • 15 hónaposan kanyaró-rózsahimlő-mumpsz
  • 18 hónaposan diphteria-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás-agyhártyagyulladás
  • 6 évesen diphteria-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás

A kötelező oltások ingyenesek (mind az oltóanyag, mind a beadás)

 • Nem kötelező, de ajánlott oltások:
  • 2-3-4 hónaposan rotavírus ellen ( tehát három oltás, legkésőbb 8 hónaposan kell befejezni)
  • 3-5-23 hónaposan B tipusú agyhártyagyulladás ( három alkalom)
  • 6 hónaposan és kb.1 év múlva kombinált meningococus agyhártyagyulladás ellen ( 2 alkalom )
  • legkésőbb 9-12 hónaposan bárányhimlő ellen ( két alkalom ), de már kötelező.

Az ajánlott (nem kötelező ) oltások időpontjait egyénileg kialakított és megbeszélt időpontban lehet beadni, nem kötött szigorúan, az egyéntől, egészségi állapottól, életkörülményektől függően. Ehhez szükséges minden oltásnál orvosi konzultáció.(az árak hozzávetőlegesek és csak tájékoztatásra szolgálnak, mind az oltás mind a beadás díjköteles – 2000 ft az oltóanyag árán felül a rendelőben fizetendő)

Részletesen:

Méhnyakrák

Nagyon javasolt az oltás, 10 éves kortól, 3 alkalommal, ( 0-1 és 6 hónap múlva ).  Nem csak lányoknak, mert a fiúk is terjesztik a vírust, ami okozza, illetve rájuk is veszélyt jelenthet a vírus egyes típusa, papillomát okozhat. Nem szükséges nőgyógyász a beadáshoz, a többi oltáshoz hasonlóan a vállba kell adni. ( oltásonként kb. 18-28 000 ft )

Iskolásoknak 13-14 éves korban az egyik fajta oltóanyag térítésmentes az iskolában.

Agyhártyagyulladás:

A betegség súlyos, életveszélyes. Bár járványosan alig fordul elő, és az összlakosságra nézve is alacsonynak mondható a halálozás, de egyéni tragédia, mely az oltással elkerülhető. S különösen azért veszélyes, mert a súlyos lefolyású formák nem okoznak megelőző tipikus tüneteket, akár órák alatt halálos kimenetelű lehet. Mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, mennyire szeretné ezt az aránylag kis esélyt is elkerülni. 3 fajta oltóanyag létezik.

Meningococcus C

2 hónapos kortól adható agyhártyagyulladás, Meningococcus C típusa ellen , ezt kortól függően 1-2 vagy 3 alkalommal kell adni . Súlyos betegség, nagyon javasolt a beadása. Nem azonos sem a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, sem a kötelezően kapott agyhártyagyulladás elleni oltással.  ( 6 hónapos kor felett egyszer, 1 éves kor felett ismét egyszer kell beadni. )( A,C W135, Y kombinált oltóanyaggal)

Meningococcus B

Bár az ára magas ( 25 000 ft közelében ), de a betegség hasonlóan a többi típushoz, súlyos, életveszélyes. És leginkább a csecsemő-kisgyerek korosztályt érinti. 2-3 oltás szükséges, kortól függően, de érdemes 2-3 hónaposan már beadni.

Rota vírus:

2 hónapos kortól súlyos hasmenés ellen (rota vírus) ( 13-14000 ft), ezt 2-3 alkalommal kell adni, attól függően melyik oltóanyaggal végezzük, de 2-3 hónapos korban az elsőt és  6-8 hónapos korig mindegyik oltást be kell adni, utána már nem adható! (+ 2000 ft a beadás). Érdemes beadatni, mert az oltás évekig véd. Bár 1 éves kor alatt, tapasztalataim szerint aránylag ritkábban fordul elő területünkön, azonban a későbbiekben mindenképpen elkapja minden gyermek különböző mértékben, s szinte mindig infúziós kórházi kezelés szükséges! Viszont később már nem adható be a védőoltás, csak 6-8 hónapos korig.

Pneumococcus:

2014.szeptember 1-étől 2-4-12 hónapos korban a fentiek alapján kötelező oltás. Sajnos az oltóanyag kicsit csíp, ezért erre srással reagálnak a csecsemők, ellentétben a többi oltással, amelynél viszonylag ritka a nagy sírás.

Bárányhimlő:

9 hónapos kortól bárányhimlő (13000 Ft) összesen legalább két oltásból áll, a XVI.kerületi lakosoknak a beadási díjból 1 000 Ft-ot átvállalt az Önkormányzat, egyébként 2 000 Ft a beadáskori orvosi díj. Nagyon javasolt a beadása, manapság gyakoribbak a szövődmények, esetenként súlyosabbak is. www.baranyhimlo.hu

Ezen kívül bizonyos esetekben ajánlott: hepatitis- májgyulladás ellen is, főként utazóknak, nyaralás előtt (6000 ft + 2000 ft a beadás), 2-3 alkalommal kell adni

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás:

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás 1 éves kortól , 3 alkalom 1 éven belül, majd 3-5 évente ismétlés, XVI.kerületi lakosoknak szintén a a beadási díjból 1000 ft-ot átvállalt az Önkormányzat. Az oltóanyag         8000 ft.

Influenza:

Influenza ellen minden ősszel újra kell oltani. Az oltás, kb 2000 ft. Főként krónikus, súlyos betegségben szenvedőknek ajánlott.

COVID oltás, 5 éves kortól oltópontokon kérhető, javasolt. 2022. őszétől érdemes ismétlőt adni

Védőoltási nyilvántartások, igazolások

Az elvégzett védőoltásokról nyilvántartást kell vezetni.
A 6 éven aluliak oltásait a “Védőoltási kimutatás”, az iskolások (általános, közép-, főiskolai és egyetemi hallgatók) oltásait a “Kimutatás iskolás korú gyermek védőoltásairól” című nyomtatványon kell nyilvántartani. Az oltásokra vonatkozó adatokat a törzslapra is be kell jegyezni.

Az oltások megtörténtéről az oltottat egyéni dokumentációval is el kell látni. 15 évesnél fiatalabbak oltásait a “Gyermek-egészségügyi kiskönyv”-be, a felnőttkori védőoltásokat a “Védőoltási könyv 14 év feletti személyek részére” című személyi oltási könyvbe kell bejegyezni.

Az állampolgár kötelezettségei
A védőoltásra kötelezett személy köteles védőoltás, továbbá – ha a védőoltást megelőzően szűrővizsgálat, vagy azt követően a védőoltás eredményének ellenőrzése szükséges – szűrő-, illetőleg ellenőrző vizsgálat céljából a megjelölt helyen és időben megjelenni, és magát az oltásnak, illetőleg vizsgálatnak alávetni. A védőoltásra kötelezett kiskorú megjelenéséről törvényes képviselője gondoskodik.

Ha a védőoltásra kötelezett személy bármilyen okból a védőoltás helyén a megjelölt időben nem tud megjelenni, ezt a körülményt – kiskorú esetében a törvényes képviselő – köteles a megjelölt helyen haladéktalanul bejelenteni. Ez esetben a védőoltás új időpontjáról a védőoltásra kötelezett személy értesítést kap. Ha védőoltása korábban máshol már megtörtént, vagy ha a védőoltás alól végleges mentességet kapott, ezt is köteles bejelenteni, és hitelt érdemlően igazolni.

Az oltási dokumentációt minden személy, kiskorú esetén törvényes képviselője köteles megőrizni, és azt újbóli védőoltás, illetőleg szűrő- vagy ellenőrző vizsgálat alkalmával az orvosnak átadni.

Elveszett, megrongálódott oltási könyvet az oltási nyilvántartás adatai alapján a védőnő jogosult pótolni. Más oltóhelyen végzett oltásokra vonatkozó igazolásokat az érdekelt személy (törvényes képviselője) köteles beszerezni.