Védőoltások

Védőoltások és árak

Íme az általam leginkább javasolt oltási séma, mely jól illeszkedik a kötelező oltási rendbe, s a legkevesebb mellékhatással jár az adott oltások kombinálása.

Jelenleg ( ideiglenesen) érvényben lévő oltási rend:

Kor Kötelező Ajánlott
2 hó Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio és Pneumococcus 1. Rotavírus hasmenés
3hó  Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio 2. Rotavírus hasmenés
4 hó Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio és Pneumococcus 3. Rotavírus hasmenés
5-6 hó    Meningococcus agyhártyagyulladás ( csak a C típusra véd az “ingyenes” oltás, de elérhető 13000 ft-ért kombinált oltás -C, W, Y, A – érdemesebb ezt választani)
12 hó Pneumococcus
15 hó MMR (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz) Bárányhimlő (de lehet már 9-12 hónapos kortól)
17 hó Bárányhimlő ismétlése
18 hó Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-hib-polio  Meningococcus ismétlés ( kombinált oltóanyaggal 4 fajta baktériumra kb. 13000 ft)
6 év Diphteria-szamárköhögés-tetanusz-polio

A nem kötelező oltásoknál az  időpontok változtathatóak (kivéve rotavírus), egyéni megbeszélést igényelnek

A NEM KÖTELEZŐ OLTÁSOKNAK
2000 FT ORVOSI DÍJA VAN

Röviden összefoglalva:

 • Kötelezőek
  • 2-3-4 hónaposan diphteria-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás-agyhártyagyulladás
  • 2-4-12  hónaposan pneumococcus
  • 15 hónaposan kanyaró-rózsahimlő-mumpsz
  • 18 hónaposan diphteria-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás-agyhártyagyulladás
  • 6 évesen diphteria-szamárköhögés-tetanusz-gyermekbénulás

A kötelező oltások ingyenesek (mind az oltóanyag, mind a beadás)

 • Nem kötelező, de ajánlott oltások:
  • 2-3-4 hónaposan rotavírus ellen ( tehát három oltás, legkésőbb 8 hónaposan kell befejezni)
  • 6 hónaposan és kb.1 év múlva meningococus agyhártyagyulladás ellen
  • legkésőbb 15 hónaposan bárányhimlő ellen

Az ajánlott (nem kötelező ) oltások időpontjait egyénileg kialakított és megbeszélt időpontban lehet beadni, nem kötött szigorúan, az egyéntől, egészségi állapottól, életkörülményektől függően. Ehhez szükséges minden oltásnál orvosi konzultáció.(az árak hozzávetőlegesek és csak tájékoztatásra szolgálnak, mind az oltás mind a beadás díjköteles)

 

Részletesen:

Méhnyakrák

Nagyon javasolt az oltás, 10 éves kortól, 3 alkalommal, ( 0-1 és 6 hónapban ).  Nem csak lányoknak, mert a fiúk is terjesztik a vírust, ami okozza, illetve rájuk is veszélyt jelenthet a vírus egyes típusa, papillomát okozhat. Nem szükséges nőgyógyász a beadáshoz, a többi oltáshoz hasonlóan a vállba kell adni. ( oltásonként kb. 18-28 000 ft )

Iskolásoknak 13-14 éves korban az egyik fajta oltóanyag térítésmentes az iskolában. Bár az az oltóanyag kevesebb komponenst tartalmaz, de a méhnyakrákra a védelem hasonló. A másik oltóanyag egyéb szeméremtesti papillomákra és végbéltáji rákra is védelmet adhat ( az térítéses ). Konzultáljanak az orvossal erről.

Agyhártyagyulladás:

A betegség súlyos, életveszélyes. Bár járványosan alig fordul elő, és az összlakosságra nézve is alacsonynak mondható a halálozás, de egyéni tragédia, mely az oltással elkerülhető. S különösen azért veszélyes, mert a súlyos lefolyású formák nem okoznak megelőző tipikus tüneteket, akár órák alatt halálos kimenetelű lehet. Mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, mennyire szeretné ezt az aránylag kis esélyt is elkerülni. 3 fajta oltóanyag létezik.

Meningococcus C

2 hónapos kortól adható agyhártyagyulladás, Meningococcus C típusa ellen , ezt kortól függően 1-2 vagy 3 alkalommal kell adni . Súlyos betegség, nagyon javasolt a beadása. Nem azonos sem a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, sem a kötelezően kapott agyhártyagyulladás elleni oltással.  ( 4 hónapos kor felett egyszer kell 1 éves kor alatt és egyszer  1-2 éves kor felett adni. )

Az ismétlése fontos már 1-2 éves kor körül! ( A,C W135, Y kombinált oltóanyaggal)

Meningococcus B

A közelmúltban vált elérhetővé az oltóanyag ellene. Bár az ára magas ( 30 000 ft közelében ), de a betegség hasonlóan a többi típushoz, súlyos, életveszélyes. És leginkább a csecsemő-kisgyerek korosztályt érinti. 2-4 oltás szükséges, kortól függően.

Rota vírus:

2 hónapos kortól súlyos hasmenés ellen (rota vírus) ( 13-14000 ft), ezt 2-3 alkalommal kell adni, attól függően melyik oltóanyaggal végezzük, de 2-3 hónapos korban az elsőt és  6-8 hónapos korig mindegyik oltást be kell adni, utána már nem adható! (+ 2000 ft a beadás). Érdemes beadatni, mert az oltás évekig véd. Bár 1 éves kor alatt, tapasztalataim szerint aránylag ritkábban fordul elő területünkön, azonban a későbbiekben mindenképpen elkapja minden gyermek különböző mértékben, s szinte mindig infúziós kórházi kezelés szükséges! Viszont később már nem adható be a védőoltás, csak 6-8 hónapos korig.

Pneumococcus:

2014.szeptember 1-étől 2-4-12 hónapos korban a fentiek alapján kötelező oltás.

Bárányhimlő:

9 hónapos kortól bárányhimlő (10000 Ft) összesen legalább két oltásból áll, a XVI.kerületi lakosoknak a beadási díjból 1 000 Ft-ot átvállalt az Önkormányzat, egyébként 2 000 Ft a beadáskori orvosi díj. Nagyon javasolt a beadása, manapság gyakoribbak a szövődmények, esetenként súlyosabbak is. www.baranyhimlo.hu

Ezen kívül bizonyos esetekben ajánlott: hepatitis- májgyulladás ellen is, főként utazóknak, nyaralás előtt (4-6000 ft + 2000 ft a beadás), 2-3 alkalommal kell adni

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás:

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás 1 éves kortól , 3 alkalom 1 éven belül, majd 3-5 évente ismétlés, XVI.kerületi lakosoknak szintén a a beadási díjból 1000 ft-ot átvállalt az Önkormányzat. Az oltóanyag         4-8000 ft.

Influenza:

Influenza ellen minden ősszel újra kell oltani. Az oltás, kb 2000 ft. Főként krónikus, súlyos betegségben szenvedőknek ajánlott.

Jogszabály: Életkorhoz kötötten kötelező védőoltások

5. § (1) Minden magyar állampolgárt, továbbá állampolgárságra való tekintet nélkül minden Magyarországon bevándorlási, letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyt, menekültet, menedékest és befogadottat életkorhoz kötötten

a) gümőkór (tuberculosis),
b) torokgyík (diphtheria),
c) szamárköhögés (pertussis),
d) merevgörcs (tetanus),
e) gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta),
f) kanyaró (morbilli),
g) rózsahimlő (rubeola),
h) mumpsz (parotitis epidemica),
i) b típusú Haemophilus influenzae (Hib),
j) hepatitis B
ellen védőoltásban kell részesíteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelező védőoltásokat a – j) pont szerinti védőoltás kivételével – 0-6 éves korúak körében folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.

A
a) BCG oltás újszülött korban, illetve a születést követő hat héten belül,
b) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás első részlete betöltött 2 hónapos korban,
c) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás második részlete betöltött 3 hónapos korban,
d) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás harmadik részlete betöltött 4 hónapos korban,
e) morbilli-mumpsz-rubeola elleni trivalens oltóanyaggal végzett oltás betöltött 15 hónapos korban,
f) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett, valamint a Hib elleni oltás negyedik részlete betöltött 18 hónapos korban,
g) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis oltóanyaggal és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett oltás betöltött 3 éves korban,
h) diphtheria-tetanus-sejtmentes pertussis oltóanyaggal és inaktivált poliovírus tartalmú oltóanyaggal végzett oltás betöltött 6 éves korban
esedékes.

Külföldre történő kiutazás esetén fennálló védőoltási kötelezettség

A magyar állampolgárok kötelesek beoltatni magukat azon fertőző betegségek ellen, melyeket a fogadó ország vagy az átutazás helye szerinti országok egészségügyi hatóságai megkövetelnek a be-, illetőleg az átutazóktól.
A fentieken túlmenően a magyar állampolgárok sárgaláz elleni védőoltása akkor is kötelező , ha olyan országba utaznak, ahol sárgaláz veszély van.

Sárgaláz elleni védőoltást csak az OEK végezhet, és adhat ki erről oltási bizonyítványt.

A külföldi ország járványügyi helyzete és a kiutazó magyar állampolgár veszélyeztetettségének figyelembevétele alapján egyéb oltások is végezhetők (pl. diftéria, tetanus, kolera, hastífusz, gyermekbénulás, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis A és B, járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás, gamma-globulin).

A külföldre utazó magyar állampolgároknak az előző bekezdésben említett védőoltásait a területileg illetékes megyei intézetek, az OEK nemzetközi oltóhelye és az országos tisztifőorvos által a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére feljogosított oltóhely végzi.

Nemzetközi érvényű oltási bizonyítványt csak a fenti bekezdésben foglalt nemzetközi oltóhelyek állíthatnak ki.
Maláriával fertőzött országba utazó magyar állampolgárnak a nemzetközi oltóhelyek által előírt megelőző gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

A külföldre utazók oltási kötelezettségéről, illetve az ajánlott oltásokról a területileg illetékes nemzetközi oltóhely ad felvilágosítást (valamint lásd az utazással kapcsolatos oltási információt).

Munkakörökhöz kapcsolódó védőoltási kötelezettség

A munkáltató köteles a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető biológiai kockázatokat, a munkahelyi expozíciót (veszélyeztetettséget) felmérni. Ennek csökkentése érdekében a foglalkoztatás feltételeként biztosítania kell az adott veszélyeztető munkakörben foglalkoztatott dolgozók

1. hastífusz (pl. szennyvízzel dolgozók, mélyépítésen dolgozók, mikrobiológiai laboratóriumi dolgozók),
2. kullancsenkefalitisz (pl. erdészeti, vadászati, mezőgazdasági dolgozók),
3. hepatitis A és B (pl. egészségügyi dolgozók),
4. veszettség (pl. veszettség vírusával foglalkozó laboratóriumi dolgozók, állatorvos),
5. diftéria (pl. fertőző osztályok dolgozói),
6. tetanusz (pl. mélyépítésen dolgozók) elleni védőoltását.

A veszélyeztetett munkakörök felméréséhez a munkáltató kérésére a városi intézet segítséget nyújt.

Védőoltások alóli mentesítések

A védőoltások ellenjavallatait az OEK által évente kiadott ML tartalmazza.
A védőoltás alóli mentesítést igazoló orvosi szakvéleményt – végleges mentesítés esetén a városi intézet jóváhagyását is – dokumentálni kell az oltókör és az oltásra kötelezett személy oltási nyilvántartásában.

Védőoltási nyilvántartások, igazolások

Az elvégzett védőoltásokról nyilvántartást kell vezetni.
A 6 éven aluliak oltásait a “Védőoltási kimutatás”, az iskolások (általános, közép-, főiskolai és egyetemi hallgatók) oltásait a “Kimutatás iskolás korú gyermek védőoltásairól” című nyomtatványon kell nyilvántartani. Az oltásokra vonatkozó adatokat a törzslapra is be kell jegyezni.

Az oltások megtörténtéről az oltottat egyéni dokumentációval is el kell látni. 15 évesnél fiatalabbak oltásait a “Gyermek-egészségügyi kiskönyv”-be, a felnőttkori védőoltásokat a “Védőoltási könyv 14 év feletti személyek részére” című személyi oltási könyvbe kell bejegyezni.

Az állampolgár kötelezettségei
A védőoltásra kötelezett személy köteles védőoltás, továbbá – ha a védőoltást megelőzően szűrővizsgálat, vagy azt követően a védőoltás eredményének ellenőrzése szükséges – szűrő-, illetőleg ellenőrző vizsgálat céljából a megjelölt helyen és időben megjelenni, és magát az oltásnak, illetőleg vizsgálatnak alávetni. A védőoltásra kötelezett kiskorú megjelenéséről törvényes képviselője gondoskodik.

Ha a védőoltásra kötelezett személy bármilyen okból a védőoltás helyén a megjelölt időben nem tud megjelenni, ezt a körülményt – kiskorú esetében a törvényes képviselő – köteles a megjelölt helyen haladéktalanul bejelenteni. Ez esetben a védőoltás új időpontjáról a védőoltásra kötelezett személy értesítést kap. Ha védőoltása korábban máshol már megtörtént, vagy ha a védőoltás alól végleges mentességet kapott, ezt is köteles bejelenteni, és hitelt érdemlően igazolni.

Az oltási dokumentációt minden személy, kiskorú esetén törvényes képviselője köteles megőrizni, és azt újbóli védőoltás, illetőleg szűrő- vagy ellenőrző vizsgálat alkalmával az orvosnak átadni.

Elveszett, megrongálódott oltási könyvet az oltási nyilvántartás adatai alapján a védőnő jogosult pótolni. Más oltóhelyen végzett oltásokra vonatkozó igazolásokat az érdekelt személy (törvényes képviselője) köteles beszerezni.