Táppénz kérése

Amennyiben a  gyermek beteg, a szülő jogosult az otthoni ápolás idejére táppénzt igényelni. Ehhez az orvosi igazolást mi adjuk ki a rendelésen.

Ennek az a feltétele, hogy a rendelésen meg kell jelenni a beteg gyermekkel, és ott jelezni kell, hogy állítsuk ki a táppénzes papírt ( mert ez nem történik automatikusan, s ezt akkor azonnal rögzítjük ). Ha ezt elmulasztják, visszamenőleg  még azon a héten szólhatnak ( 5 napon belül ), s akkor van mód visszamenőlegesen kérni az igazolást, ha volt megjelenés a beteg gyermekkel. Megjelenésnek minősül a megfelelően kezdeményezett és dokumentált “távkonzultáció” is. Ennek kritériumait a kezdő oldlon találják. 

A táppénzes igazolás kiállításához szükség van a szülő adataira ( név, anyja neve, szül.dátum, taj szám, lakcím, foglalkozás). Ezeket igazoló dokumentumokat be kell mutatni.

Fontos, hogy csak 12 éves korig jár a táppénz.  ( Nagyon kivételes esetben, súlyos krónikus betegség esetén, az Országos Orvos Szakértői Bizottsághoz benyújtott kérvény alapján méltányossági alapon kérhető 18 éves korig táppénz. Ezt nem mi adjuk, hanem külön kell igényelni a fenti helyen, oda való beutalás és felülvizsgálat alapján döntik el. )

Bármelyik szülő kérheti a táppénzes igazolást. Természetesen egy betegségre egyszerre nem. És az is szabály, hogy csak a közös háztartásban élő hozzátartozó vagy nevelő szülő kérhet táppénzt a gyermek után.

Egy szülő részére nem lehet úgy kérni, hogy naponként állítsuk ki a papírt. Csak egyben igazolhatjuk a betegséget, s ha esetleg közben néhány napot dolgozik a szülő, ezt a munkahelynek kötelessége megfelelően számfejteni. Arra van lehetőség, hogy ne kérje végig a szülő az egész betegség időszakára,ha meg tudja oldani a gyermekfelügyeletet. Ilyenkor előre  azonnal oda tudjuk adni az igazolást, azonban ezt visszamódosítani nem lehet, tehát ezt csak akkor kérjék, ha biztosan megoldható a gyermek további felügyelete.  Egyéb esetben csak a gyógyuláskori megjelenés alkalmával adjuk ki a papírt. De a kezdetét azonnal jelezni kell az első megjelenéskor!

A táppénzes napok kortól függőek és a gyermek születés napjától születés napjáig számolódik egy év. Ezt a munkahely tartja nyilván, mi csak tájékoztató adatot tudunk közölni.

Bővebb információt ITT talál.